Apu

Kysy Kiminkiseltä: rasitusvamma

Kysy Kiminkiseltä: rasitusvamma

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Minulla on ollut reisilihaksen kiinnityskohta pakaran kohdalla kipeä jo monta kuukautta. Ilmeisesti urheilusta tullut rasitusvamma. Mikä neuvoksi ja avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuollainen rasitusvamma ei ole aivan yksinkertainen hoitaa. Olen itse hoitanut melko paljon urheilijoita ja oppinut kunnioittamaan tuota vaivaa. Äärimmäisessä tilanteessa suuri lihas voi jopa repäistä kiinnittymiskohdan irti häpyluun haarasta. Tapauksessasi ei liene taustalla tällaista vammaa, vaan vaiva on tullut rasitusvamman tavoin vähitellen.

Uskon, että olet saanut venytysohjeita ja mahdollisesti hierontaa tai fysioterapiaa.  Hiljalleen ilmaantuneessa rasitusvammassa kokeilisin kerran pari kiinnityskohtaan suunnattavaa kortisoni-injektiota, johon voisi yhdistää lyhyen tulehduskipulääkekuurin yhdistettynä harjoittelutaukoon.

Koska et liene aktiivikilpaurheilija, kunnioittaisin vaivan luonnetta ja tarpeen mukaan jättäisin sellaiset harjoitteet, joissa kipua ilmenee. Toisin sanoen pitäisin nyt talvella kylmästi muutaman kuukauden tauon. Muutaman pitkänmatkan juoksijan kanssa olen ajautunut alueen leikkaukseen, jonka suoritti luottokirurgini urheiluvammoissa, ortopedi Sakari Orava. Urheilua uhmaavissa tapauksissa joudutaan tässä vaivassa siis joskus tarjoutumaan puukonkin tielle. 

Julkaistu: 1.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.