Apu

Kysy Kiminkiseltä: puolison terveysriskit

Kysymys:

Mieheni, 55 vuotta, sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Millaisia seurauksia voi odotella, kun en saa häntä verikokeeseen nosturillakaan, vaikka lääkäri jo puoli vuotta sitten määräsi verikokeeseen lääkityksen korjaamista varten? On tupakoiva ja istumatyötä tekevä muuten ihana mies. Voiko tästä tulla kohtalokkaita yllätyksiä ajan päälle? Mies tekee vuorotyötä ja on aina väsynyt. En jaksa kantaa labraan, koska mies painaa 100 kg ja on parimetrinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onpas Sinulle korsto siunaantunut: suomalainen mies, joka antaa tekojen puhua puolestaan eikä akkojen hössötyksille pahemmin korviaan lotkauta. Mitä tulee kilpirauhaseen, se lienee tässä kokonaisriskin kannalta vähäisin muuttuja. Koska miehelläsi on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, oletan hänen kilpirauhashormonia käyttävän. Tuon kokoinen kolossi saattaa tarvita aika tuhdin annoksen. Pääasia on se, että hän ottaa Thyroxin-tablettinsa joka aamu tyhjään vatsaan ja vasta puolen tunnin kuluttua mättää muuta suuhunsa. Tällä tavalla taataan lääkkeelle hyvä imeytyminen ja sitä kautta teho.

Kun kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan, haetaan lääkkeelle pikkuhiljaa sopivaa annosta kilpirauhaskokein (lähinnä TSH). Alkuvuosina annosta joudutaan yleensä vähin erin nostamaan, kun kilpirauhasen oma toiminta vähän kerrassaan hiipuu. Muutaman vuoden kuluttua saavutetaan yleensä se tilanne, että Thyroxin-annos vakiintuu, jolloin kokeissa käynnin välejä on mahdollista pidentää parin kolmen vuoden mittaisiksi.

Nyt on kyse siitä, että pitäisi arvioida miehesi Thyroxin-annoksen riittävyys ja voisiko väsymyksen takana paistatella vajaahoitoinen kilpirauhasen vajaatoiminta. Sehän selviää sillä kokeella, mihin lähtemiseen hän ei itse tunne merkittävää osallisuutta. Saamani informaation perusteella miehesi on oikeustoimikelpoinen, joten pakkohoito ei tule kyseeseen. Tulkitsen miehesi hoitokontaktin lepäävän lakisääteisen työterveyshuollon harteilla. Jos kilpirauhashormonia on liian vähän, käsijarru on turhanaikaisesti päällä. Tuskin lievästä vajeesta kovin suurta terveydellistä haittaa sinänsä on, mutta turhaa kiusaa itselle ja muille.

Vuorotyö on monin tavoin ihmisen vuorokausirytmin ja säätelyjärjestelmien vastaista ja terveydelle vaarallista, mutta pakko sitä on joidenkin meistä tehdä. Riskiä lisää merkittävästi tupakan polttaminen. Vaikeasti elvytettävän vuorotyöväsymyksen lisäksi päiväväsymystä voi aiheuttaa nykyään erittäin yleinen uniapnea (kuorsaako, korskuuko ja pitääkö hengitystaukoja tämä miehesi nukkuessaan?).

Lievästi valottamasi miehesi riskiprofiili altistaa verenpainetaudille ja kakkostyypin sokeritaudille sekä niiden kautta valtimonrasvoittumataudille. Työterveys lienee käynyt nämä lävitse Finriski-laskurin ja diabeteksen riskipisteytyksen seulontojen kautta – ainakin näin pitäisi olla. Jos itse pääsisin tutkimaan, olisi todella aihetta lukuisiin verikokeisiin, keuhkokuviin, sydänfilmiin, hengitystesteihin ja riskien kartoittamiseen.

Jostain se motivaatioksi kutsuttu käyttövoima tarvitsisi kaivaa. Toinen ei voi elää toisen elämää, mutta rakkauden hengessä hänen tulee rakkaastaan huolehtia. Kerro tämä miehellesi ja näytä vastaukseni. Jospa se siitä pehmenisi!

Julkaistu: 30.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.