Apu

Kysy Kiminkiseltä: punariisi

Kysymys:

Olen 64-vuotias nainen ja suhteellisen terve, pari ylimääräistä kiloa on. Kolesterolini on 6,4. Onko se korkea? Lääkäri suositteli minulle punariisiä. Mitä se on ja miten se vaikuttaa? Onko sitä syötävä jatkuvasti? Minulla on jatkuva nälän tunne, ja makeanhimo on joskus kiusallista. Olisin kiitollinen, jos vastaisit.

Näytä vastaus

Vastaus:

Statiinit ovat tämän hetken tehokkaimpia kolesterolilääkkeitä. Niiden kehittämisen taustalla on Brownin ja Goldsteinin tutkimusryhmän selvittämä pahanlaatuisen kolesterolin aineenvaihduntatie, mistä he saivat yhdessä Nobelin palkinnon vuonna 1985. Matti Äyräpään palkinnon vuonna 2004 saanut professori Petri Kovanen vietti vuosia samassa tutkimusryhmässä Dallasissa. Kolesteroli-Kovanen on paitsi hurmaava seuramies myös maamme paras asiantuntija rasva-asioissa. Hänelle soitan, kun näissä asioissa hätää pukkaa.  

Kolesterolia ei välttämättä tarvitse saada ravinnosta, sillä maksa kykenee valmistamaan sitä. Statiinit estävät tätä kolesterolisynteesiä. Punariisi sisältää luonnon statiinia ja tehoaa toki korkeaan kolesteroliin jossain määrin. Se on epäpuhdasta ja hinnaltaan apteekin puhtaita statiineja kalliimpaa. Statiinit on jo sen verran vanha lääkeryhmä, että ne ovat pudonneet pois patenttisuojasta, joten halvimpia statiineja saa apteekista todella halvalla – tietenkin reseptinvaraisesti. Tuloksia saadakseen statiinia punariisi mukaan luettuna on syötävä säännöllisesti. Muuten arvot palaavat ennalleen viikossa parissa.

Suositan apteekin tuotteiden hankkimista. Niihin sisältyy parempi laadunvalvonta sekä myös hankintaan liittyvä neuvonta, mitä ei saa marketin hyllyltä. Käsikauppalääkkeiden vapauttaminen kauppoihin ei ole viisasta. Siihen sisältyisi merkittäviä riskejä terveydelle.

Kolesteroliarvostasi 6,4 ei voi paljoa päätellä. Mikäli potilas kuuluu valtimonkovettumataudin kehittymisen riskiryhmään, on tämä luku tietenkin liian korkea. Pitäisi tietää, paljonko Sinulla on pieniä pahanlaatuisia kolesterolimolekyylejä veressäsi sekä riskiprofiilisi elämäntapojesi, sairauksiesi ja geeniperimäsi perusteella. Jos on jo sairastunut sepelvaltimotautiin, mikä tahansa kolesterolin lähtötaso on sillä hetkellä ja siihen tilanteeseen liian korkea ja vaatii käytännössä lähes aina elämäntapamuutosten lisäksi myös lääkehoitoa. Statiinien haittoja olen käsitellyt laajasti aiemmin tällä palstalla. Uudempia lääkkeitä kehitellään.

Julkaistu: 29.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.