Apu

Potilastietojen selvittäminen – Kuinka se onnistuu? – Kiminkinen vastaa

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 28.8.2013

Kysymys:

Hei, olen isäni asialla. Häntä on jo kauan mietityttänyt, mistä voisi saada vanhoja potilastietoja. Lähinnä ne liittyvät tuberkuloosiin, joka hänellä todettiin Oulun sotilassairaalassa 1961. Sitä hoidettiin Seinäjoen keskussairaalassa noin vuonna 1965, josta ohjattiin Seinäjoen tuberkuloositoimistoon samana vuonna – jossa kuitenkin todettiin, että kyseessä ei ollut tuberkuloosi.  Nyt hänen asioidessaan terveyskeskuksessa ja sairaalassa kukaan ei ole osannut sanoa, mistä potilastietoja voisi kysellä. Siksi kysymme Kiminkiseltä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista 298/2009, jonka Paula Risikko ja Päivi Salo ovat allekirjoittaneet 30.11.2009, paaluttaa voimassa olevat määräykset potilasasiakirjojen säilyttämisestä.

Röntgenkuvia säilytetään 12 vuotta kuvauksesta – jos potilas on alaikäinen, 20 vuotta kuvauksesta. Potilaan hoitotietoja säilytetään 12 vuotta potilaan kuolemasta, tai jos kuoleman ajankohdasta ei ole tietoa, 120 vuotta potilaan syntymästä. Alle yksivuotiaina kuolleiden tietoja säilytetään 120 vuotta lapsen syntymästä.

Ennen vuotta 1970 tehtyjä asiakirjoja säilytettiin 30 vuotta, joten 60-luvun tiedot on saanut jo hävittää. Poikkeuksena Suomessa säilytetään pysyvästi tutkimustarkoituksia varten sellaisten henkilöiden potilasasiakirjoja, jotka ovat syntyneet 18. ja 28. päivä. Heitä koskevien tietojen löytyminen on todennäköisempää pitkänkin ajan päästä.

Toisaalta tiedän, että vanhojen asiakirjojen säilyttämisessä on eroja, joten soitin Seinäjoen keskussairaalaan. Sain tietää, että heillä on vielä tallessa 1960-luvun asiakirjoja.

Ohje kuuluu nyt: laittakaa kirjallinen pyyntö ja osoittakaa se Seinäjoen keskussairaalan sairauskertomusarkistolle. Luonnollisesti kerrotte, mistä on kysymys, mikä on potilaan nimi ja henkilötunnus ja miltä vuosilta on syytä etsiä sekä otatte potilaan oman allekirjoituksen tai toimitatte valtakirjan liitteeksi. Katsotaan, kuinka käy.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.