Apu

Kysy Kiminkiseltä: pitkittyneet vaihdevuosioireet

Kysy Kiminkiseltä: pitkittyneet vaihdevuosioireet

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Täytin tammikuussa 90 vuotta. Uskomatonta, mutta minua ovat tähän päivään asti vaivanneet vaihdevuosioireet hikoilupuuskineen. Kun tämä kausi alkoi, olin työelämässä ja sain apua estrogeenistä. Voin silloin tosi hyvin ja jaksoin tehdä työni.

Kun jäin eläkkeelle, jätin estrogeenin pois, koska silloin puhuttiin, että se aiheuttaa syöpää. Jonkin ajan kuluttua minulle alkoi tulla hermostuttava outo olo, ja epäilin jopa sydänoireita. Sitten alkoi noin viikon kestänyt kova hikoilu, ja sitä on jatkunut noin kerran kuukaudessa, nykyään ehkä vähän harvemmin.

Olen joskus puhunut lääkärille tästä, mutta saanut kuvan, että olen vanhuudenhöperö, vaikka suoraan ei ole näin sanottu. Kun olin nuori, vanha tätini puhui aina hikoilustaan. Ystävät hymyilivät hyväntahtoisesti, minä muiden mukana, mutta en enää. Onkohan tämä sukuvika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vai että vanhuudenhöperö! Tuolla määreellä en ole vielä estrogeenin loppumisen ai-

heuttamaa autonomisen hermoston järkyttymistä kuullutkaan lähestyttävän.

Sukupuolihormonit, naisilla estrogeeni, vaikuttavat terveyteen monin tavoin. Estrogeeni muun muassa lisää hyvänlaatuisen kolesterolin määrää ja vaikuttaa edullisesti valtimoiden seinämiin, pitää luustoa ja sidekudosta muuallakin elimistössä kunnossa. Kun se naisen viimeisissä kuukautisissa (menopaussi) romahtaa, edulliset vaikutukset loppuvat. Naisen autonominen hermosto järkyttyy niin, että monet saavat hikoilupuuskia ja sydämentykytyksiä, mikä saattaa johtaa puolisoiden tilapäiseen ulkoruokintaan.

Ei ole lääkäreidenkään yleisessä tiedossa, että noin 15 prosentilla naisista hikoilupuuskat jatkuvat hamaan hautaan saakka. Voi hyvinkin olla, että geeneillä on tässä osansa. Estrogeenin puutteeseen tehoaa hyvin vain estrogeeni. Kun tieto yhteydestä rintasyöpään tuli, romahti estrogeenin käyttö. Nyt lääkärit uskaltavat käyttää sitä vain erityisen vaikeissa vaihdevuosioireissa.

Asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Isoissa tutkimuksissa estrogeeni lisää rintasyövän vaaraa jonkin verran erityisesti, jos tarvitaan myös keltarauhashormonia. Jos kohtu on poistettu, sitä ei tarvita. Tietenkin estrogeenin käyttö tulee rajata kestoltaan minimiin ja syöpäriski ottaa vakavasti. Sitten on kaltaisiasi naisia, joilla hikoilupuuskat ovat elämänlaatua pahasti haittaavia ja joilla olen varoen käyttänyt pientä estrogeeniannosta vuosikymmeniä. Koska se on heille erittäin hyvin sopinut, rintoja on seurattu ja pitkäkestoisesta estrogeenista on muitakin etuja, en ole nähnyt mitään syytä tuota hyvää elämänlaatua heiltä riistää.

Aina tulee punnita kaikkien hoitojen hyödyt ja haitat ja tehdä päätökset avoimesti yhdessä potilaan kanssa. Potilas itse on oman vointinsa paras asiantuntija.

Julkaistu: 27.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.