Apu

Kysy Kiminkiseltä: Pitääkö lääkekuuri aina syödä loppuun?

KuvatFotolia

Kysymys:

Minulle tuli yöllä kova huimaus ja etova tunne. Olin kolme päivää sairaalassa, jossa ­minut tutkittiin ja todettiin tasapainoelimen tulehdus. Sain lääkkeeksi Medrol ­32 mg 2 tablettia aamuisin 5 päivää ja sen jälkeen 1 tabletti aamuisin 5 päivää. Olen ottanut kahtena aamuna tuon isomman annoksen. Neljän päivän jälkeen oireita ei enää ollut. Pitääkö lääke­kuuri kuitenkin syödä, vaikka annos on mielestäni suuri? Vai voinko syödä lääkettä vähemmän aikaa pienemmällä annostuksella? Olen lääkekielteinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Joidenkin sairauksien yleisyydestä muodostuu käytännön työssä joskus vääristynyt kuva. Havahduin juuri neuvolassa vulvodyniaan (naisten sukupuolielämää vaikeuttavat alapään kivut), mitä tapaan todella harvoin. Ilmeisesti naiset eivät kehtaa tulla sitä tutulle lääkäreille valittamaan. Kuvaamasi vestibulaarineuroniitin tapauksessa kuitenkaan tuskin kukaan jää kotiin odottelemaan. Tämä tila on oikeasti melko harvinainen.

Kyseessä on muutaman tunnin tai enintään vuorokauden kuluessa kehittyvä toispuolinen tasapainoelimen toiminnan vajaus, mihin ei liity kuulon heikkenemistä eikä halvauksia. Alussa havaitaan silmävärve, joka lyö vaakasuoraan terveelle puolelle. Kiertohuimaus alkaa äkkiä ja siihen yhdistyy pahoinvointi. Menieren tautikohtauksessa esiintyy korvan soimista ja kuulon heikkenemistä ja se rauhoittuu yleensä tunneissa. Aivojen takakuoppa-alueen verenkiertohäiriöihin liittyy taas neurologisia puutosoireita. Vesibulaarineuroniitti oireilee pahempana useita päiviä ja lievemmin kuukauden pari.

Taudin yhteydessä puhutaan tulehduksesta, vaikka vaivan aiheuttajaa ei vielä yksiselitteisesti tunneta eikä ilmeisesti sitäkään, missä tarkassa kohdassa tasapainoelintä vaurio piilee. Virusta epäillään syypääksi.

Koska taudin virusetiolo­giaa ei kuitenkaan pystytä varmistamaan eikä näyttöä lääkkeiden kliinisestä tehosta ole, ei lääkitystä suositella (Kyösti Laitakari, Elina ­Mäki-Torkko). Kortisoni todentuu ihmelääkkeeksi, sillä se kykenee sammuttamaan monenlaisia tulehduksellisia prosesseja. Tällöin kyse ei ole mikrobien aiheuttamista tulehduksista vaan immunologisista tai vaikkapa rasituksen aiheuttamista reaktioista. Kortisoni on peruslääke esimerkiksi astmassa ja ihottumissa. Sillä rauhoitetaan ja hillitään muun muassa polymyalgiaa ja nesteileviä niveliä, jänteiden kiinnittymisalueita, limapusseja. En tulisi työssäni toimeen ­ilman kortisonia.

On mahdollista, että kortisoni on auttanut oireeseesi, joten miksipä et söisi kuuria loppuun.

Julkaistu: 23.10.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.