Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Pitääkö kaularanka vielä kuvata, kun sain lievän aivoinfarktin?
2.2.2020
 |
Apu

Kysymys:

Sain lievän aivoinfarktin 2009 ja työtapaturmana aivovamman 2011, suoraan päälaelle kohdistuvan. Molemmat ovat pään oikealla puolella. Pää on magneettikuvattu 2014. Tavallisesti säänmuutokset vaikuttavat lievänä kipuna päässä, mutta nyt heräsin yöllä oikeanpuoliseen päänsärkyyn. Lääke auttoi, mutta sen vaikutuksen loputtua särky palasi. Samoin oikea silmä on alkanut oireilla hämärtymällä. Kaularankaa ei ole kuvattu tapaturman jälkeen. Pitääkö olla huolissaan?

Vastaus:

Aivot ovat elintärkeä päättävä elin. Suunnittelija on pyrkinyt suojaamaan niitä, ja siksi aivoja ympäröi yllättävän ohut luukerros, hauras kuin kananmunan kuori, mutta myös aivoselkäydinneste.

Markkinavoimat ja kansallisen urheilumenestyksen paine muodostavat ylitsepääsemättömän esteen aivoterveydelle (nyrkkeily, jääkiekko). En väheksy tunteen tasolla nyrkkeilyä kovimpana kamppailulajina, jonka historia on värikäs. Käytännössä tavoitteena on kuitenkin hakata kilpakumppania niin, että häneltä vintti lopulta pimenee. Valitettavan usealta se on sammunut akuutisti ja vielä useammalta hiljaa ja hivuttamalla etenevän aivosolukuoleman kautta. Älyllisellä ja lääketieteen tasolla on vaikeaa ymmärtää, miten on mahdollista, että lajia saa edelleen harrastaa sen julmimmassa muodossa ammattimaisesti.

Sinun oikeaa aivopuoliskoasi on kurmotettu ankaralla kädellä. Aivoinfarkti tarkoittaa sitä, että aivosoluja on tuhoutunut sen vuoksi, että niille verta tuovaan valtimoon on syntynyt jossain kohtaa tukos. Se on voinut aiheutua esimerkiksi sydämestä tai jostain kohtaa valtimosta lähteneestä hyytymästä (embolia) tai sitten hyytymä on syntynyt paikallisesti. Kyseinen erotusdiagnostiikka on tehty akuuttivaiheen sairaalahoidossa (toivoakseni). Hyvään lääketieteelliseen tutkimustapaan kuuluu selvittää, ettei sydämessä piile eteisvärinää. Ajoittainen sellainen on varsin pirullinen, eikä se aina selviä heti parhaimmissakaan selvityksissä.

Eteisvärinän vaara piilee siinä, että sydämen eteisten supistellessa useita satoja kertoja minuutissa sen vasempaan eteiskorvakkeeseen voi muodostua hyytymä, joka onnettomissa olosuhteissa lähtee liikkeelle. Valtimoanatomia todentuu sellaiseksi, että hyytymä ohjautuu pääsääntöisesti aivovaltimoihin ja aiheuttaa yleensä varsin massiivisen ja hengenvaarallisen tukoksen. Poikkeuksiakin esiintyy. Syksyllä tutustuin potilaaseen, joka ajautui kovien vatsakipujen vuoksi kirurgian ensiapuun. Vatsan tietokonetutkimuksessa paljastui munuais- ja pernainfarkti. Samaan aikaan sydämen rytmi todettiin normaaliksi. Vasta seurannassa huomattiin rytmin kääntyneen eteisvärinäksi. Potilaalla oli siis ajoittainen oireeton eteisvärinä, jonka aiheuttama hyytymä ei onneksi ajautunutkaan aivoihin vaan munuaisiin ja pernaan vieviin valtimoihin.

Aivoinfarktin jälkeen olet kohdannut iskun päähäsi, mikä on aiheuttanut ”mustelman” oikealle puolelle aivoihisi. Vammaan liittyy kudostuhoa, mikä näkyy arpena magneettikuvauksessa. Molemmista tapahtumista on kulunut jo pitkä aika, joten akuuteista komplikaatioista ei ole enää kysymys. Vaikka vauriot lienevät volyymiltaan pieniä, voi niihin toki jälkivaivoja liittyä kuten olet huomannutkin.

Pääsääntöisesti hermoradat risteilevät aivoissa sitten, että vaurio oikealla aiheuttaa oireita kehon vasemmalle puolelle. Näköradat muodostavat poikkeuksen. Muistettakoon, ettet ole immuuni uusille pääkopan sairauksillekaan. Jos oire ei mene ohi, pitää pää työntää uudelleen magneettiin. Ellei sieltä löydy selitystä, on syytä käydä silmälääkärissä. Kaularangastasi en ole huolissani.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.