Apu

Kysy Kiminkiseltä: pettävä lonkka

Kysy Kiminkiseltä: pettävä lonkka

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Mitä voisin tehdä, jotta lonkka ei pettäisi, kun kävelen? Se on leikattu kahteen kertaan murtuman takia, eikä jalalla saanut varata reiluun kahteen kuukauteen lainkaan. Tämän vuoksi lihakset ovat surkastuneet. Kiusalliset krampit voivat häiritä vesijuoksuharrastusta. Olen käynyt fysikaalisessa hoidossa ja poljen polkulaitetta. Kipu tulee syvälle pakaraan, kun jalalle siirtää painoa. Toisesta leikkauksesta on kulunut 11 kuukautta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet aivan oikeilla jäljillä: pitkä liikkumattomuus surkastuttaa lihakset ja haurastuttaa luuston. Suomessa on tähän saakka vallinnut huono kuntouttava perinne. Aina kun vaikkapa jalka kipsataan, pitäisi hoidossa olla mukana fysioterapeutti, mutta näin tapahtuu vain harvoin polikliinisissa päivystystapauksissa.

Investointi tähän kyllä kannattaisi. On vaikea kuvitella, etteikö asia olisi oikealla tolalla ortopedisilla osastoilla. Siellä fysioterapia on yksi hoidon kulmakivistä. Vaikka varaaminen jalalle olisikin pitkäksi ajaksi kiellettyä, sillä välin on pidettävä lihaskuntoa yllä korvaavilla harjoitteilla ja minimissään estettävä laskimotukosten syntyminen. Tosin luuleikkauksissa tähän käytetään nykyään myös ennalta ehkäisevää lääkitystä.

Mitäpä voisit muuta tehdä kuin harjoittaa monipuolisesti lihaskuntoasi fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti. Liikkuminen kannattaa aina. Kuntosalit ovat motivoivia, ja uimahalleissa vesijuoksussa voidaan vastusta keventää huomaamattomasti. Ei minulla tähän mitään poppakonstia ole. Kärsivällinen pitää olla, sillä noin mittavat leikkaukset ja pitkä liikkumattomuus vaativat vuoden parin korjaantumisajan.

Toiseksi, en voi tietää, miten paha murtuma on ollut. Todennäköisesti melkoinen, koska kaksi leikkaustakin on tarvittu. Pitää muistaa myös se mahdollisuus, ettei kaikkea pystytä korjaamaan aivan entiselleen, vaan joskus saattaa jäädä pysyviä vaivoja.

Kaikki, mitä voit nyt tehdä, on harjoitella tunnollisesti ja monipuolisesti ja lisätä intensiteettiä edistymisen mukaan. Muuta keinoa parantumiseen ei ole. Mikäli kipu myöhemmin estää mittavat ponnistukset, kannattaa operaation onnistumista ja jalan kokonaistilannetta tiedustella hoitavalta ortopediltä.

Julkaistu: 5.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.