Apu

Kysy Kiminkiseltä: Parasomnia

Kysymys:

Olen 72-vuotias eläkeläinen ja täysin järjissäni, vaikka kysymys ehkä epäilyttää.

Pari vuotta sitten olin nukahtanut korvanappikuuloke korvassa. Yhtäkkiä heräsin ja pelästyin niin, että sydän oli pysähtyä. Vedin napin korvasta, sillä luulin saaneeni sähköiskun. En tuntenut kipua, mutta aivokopassa oli valtava pimeän tunne. 

Puolen vuoden aikana tämä on toistunut. Hiljattain siihen liittyi sininen leimahdus, kuin pienessä sähköpurkauksessa. Seuraavassa heräsin kling-ääneen, sama pimeyden kokemus. Tänä aamuna olen hereillä, ulkona on auringonvaloa – ja taas sama sekunnin väläys pimeydestä.

Onko löydetyllä polyneuropatialla tähän osuutta, jokin hermosolujen häiriö pääkopassa? Vastaavasta en ole koskaan kuullut. Lähinnä pelottaa, mikä tämän saa aikaan.

Minulla on Cipramilin kaltainen lääkitys keskivaikeaan masennukseen. Paniikkihäiriötä esiintyy, mutta en käytä lääkettä siihen, Alprox tarvittaessa. 

Kenen puoleen voin kääntyä, neurologinko? Vai osaatko selittää oireet? Oireista ei ole ollut terveydellistä seuraamusta, mutta niiden miettiminen vaikeuttaa nukahtamista. Nyt unohdin nukahtamislääkkeen, jota käytän hätätapauksessa, jos aamukolmelta olen hereillä. Olen myös huomannut, että nukahtamislääkkeen käyttö lisää masennusta, joten vältän sitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Kukapa sitä nyt täysin järjissään onkaan – Luojalle siitä kiitos! Äsken yksi hyvin tuntemani mielenterveyspotilas tiedusteli minulta, mitä hänen tulisi sanoa, kun muuan yksilö oli laukaissut hänelle diagnoosin päin näköä. Kehotin pokkana sanomaan: ”Hulluna on hyvä olla”. Potilas lähti nauraen. 

Sinulla on parasomnia. Para tarkoittaa vieressä, samoin, jostakin, vastoin – siis melkein mitä tahansa paitsi ei ihan sitä ihteään. Parasomnialla ymmärretään uneen liittyvää liikehtimistä, käyttäytymistä tai tuntemusta. Ne ovat erityishäiriöitä, joiden yhteydessä esiintyy sensorisia, motorisia tai autonomisen hermoston toiminnan muutoksia. 

Nukahtamisvaiheen säpsähdykset ja sensoriset tuntemukset, kuten Sinulla, ilmenevät lyhyinä, äkillisinä raajojen lihasnykäyksinä, putoamisen tunteena, kuumoituksena, kutinana, päänsisäisen äänen, kivuttoman räjähdyksen tai välähdyksen elämyksenä. Tuntuuko tutulta? 

Stressi, kova liikunta ja kofeiinin runsas käyttö voivat altistaa oireille. Parasomnioita esiintyy vaikka huru mycket, mutta tässä itseäsi koskevat. 

”Hullu sä et ole, mut joskus sitä romahtaa”, laulaa Janna Hurmerinta. Parasomniat ovat yleisiä ja valtaosaltaan hyvänlaatuisia, eivätkä ne juurikaan edellytä lisätutkimuksia. Niiden syitä ei tunneta tarkasti – kuten ei monen muunkaan ilmiön. Mikäli taustalla olisi vakavampi sairaus, luulisi oireita tulevan enenevästi eikä pelkästään uneen liittyen. Itselläsi on lisäksi peräti pitkiä oireettomia kausia. Jos sitten poikkeustapauksissa, mm. pelon tunteen hallitsemiseksi, pitäisi jotakin tutkia, on suuntana neurologi, pään kuvantaminen ja aivosähköfilmi, mutta älä hättäile. 

Kertomuksesi ja kahden vuoden tuntemustesi perusteella kuulut ihan terveiden joukkoon sikäli miten senkin nyt määrittelisi. Sigmud Freudin ”Rakastaa ja tehdä työtä” lienee edelleenkin ylitsekävelemätön. ●

Julkaistu: 20.7.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.