Apu

Kysy Kiminkiseltä: Paksusuolentähystyksestä seurasi ummetusta ja kipuja

Kysymys:

Pyytäisin tohtorilta apua suolistovaivoihini. Vuoden 2011 syksyllä tehtiin paksusuolentähystys. Kun tähystysputki ei mennyt eteenpäin, lääkäri tökki sillä suolen seinämään. Siinä vaiheessa ei tehnyt kipeää, mutta siitä lähtien kun pääsin kotiin, suolen seinämä on ollut kipeä ja ummetus vaivannut. Olen käynyt kerran valittamassa lääkärille, mutta hän sanoi, että suolinukka palautuu ennalleen, ja määräsi ummetuslääkkeen. Nyt on alkanut askarruttaa, kun hb on ollut 107–130. Tiedän sen johtuvan siitä, ettei rauta imeydy, mutta johtuuko myös muista seikoista? Sairastan myös 2 tyypin diabetesta, joka on hallinnassa, sekä kilpirauhasen liikatuotantoa ja eturauhasen liikakasvua. Olen 81-vuotias mies.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruoansulatuskanavan tähystyksessä on edistytty merkittävästi: nykyään mutkaiseen suoleen ei työnnetä enää suoraa putkea. Taipuisallakin putkella voi saada suolen puhki, mutta se on harvinaista.

Jos sisuskumi puhkeaa tähystyksessä, kyllä siitä seuraa nopeasti sellainen tulehdus, että tarvitaan puukkoa. Sitä vastoin koepalan ottamisen yhteydessä suoleen saattaa syntyä pienempi reikä, josta tihkuu ilmaa vatsaonteloon, jolloin vaiva yleensä paranee ilman toimenpiteitä.

Tähystyksesi on tehty jo vuosikausia sitten. Tunnet kuitenkin, että kipu ja ummetus juontavat alkunsa juuri tuohon kivuliaaseen hetkeen, joka saattoi aiheutua siitäkin, että suolessa oli siinä kohtaa tiukka mutka. Välttämättä putkea ei ole tungettu päin suolen seinämää. Koska kuitenkin tunnet asian olevan kertomallasi tavalla, on ratkaisu sangen yksinkertainen: tehdään uusi tähystys. Tänä aikana tähystimet ovat kehittyneet ja oletettavasti myös tähystäjät, joten syytä huoleen ei ole. Itsekin olen käynyt toimenpiteen läpi kahteen kertaan, sillä vaivoja ilmaantui ja äitini kuoli paksunsuolen syöpään. Ei ollut tuo tähystys kummoinen kokemus, ei.

Käyttämäsi ummetuslääke on erinomainen. Se salakuljettaa nestettä vahvaan suoleen. Siihen ei putki totu, sitä voi annostella turvallisesti laajoissa rajoissa eikä sen saamiseksi tarvita reseptiä (Kela ei sitä korvaa, mutta se voi korvata Kelan). Tartut tärkeään aiheeseen: seniorin raudanpuute. Anemian syy pitää selvittää. Sen merkittävin tai ainakin yleisin aiheuttaja on raudanpuute. Etenkin ikäihmisillä ferritiini (varastorauta) on puutteellinen laboratoriokoe. Käytän tässä ikäryhmässä transferriinin saturaatiota ja transferriinireseptoreja. Jos rautavaje todetaan, pitää sen syy selvittää. Vanhempana se edellyttää taipuisan putken työntämistä ruokailuputken molempiin päihin. Tutkimuksella etsitään mahdollista verenvuotokohtaa, joksi paljastuu usein kasvain.

Julkaistu: 7.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.