Apu

Kysy Kiminkiseltä: paineenvaihtelu

Kysymys:

Mikä mahtaisi auttaa lentomatkan paineenvaihtelun aiheuttamaan korvakipuun? Kipu ei iske aina, mutta kun se joskus laskeutumisvaiheessa tulee, se on aivan sietämätön. Koko pää tuntuu halkeavan, eikä siinä auta purkan jauhaminen eikä mikään muukaan maallinen konsti. Olen 80-vuotias perusterve ja liikuntaa harrastava nainen, ja tammikuussa on matka Ateenaan välilaskujen kera. Suoriin lentoihin ei tavallisella ihmisellä ole mahdollisuuksia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelma on todellinen ja monelle kovinkin tuttu. Se perustuu ilmanpaineen vaihteluun ja anatomiaan. Korvan täryontelosta, jossa kuuloluuketju sijaitsee ja joka rajoittuu ulospäin tärykalvoon, johtaa kapea korvatorvi takanielun yläosaan. Sen tarkoituksena on tasata ilmanpainetta keskikorvassa. Tuo kapea putki saattaa ahtautua yleisimmin ylähengitystietulehduksen aiheuttaman turvotuksen vuoksi.

Pikkulapsella ilmiö on tuttuakin tutumpi: virusinfektio johtaa korvatorven huonon ilmanjohtumisen vuoksi täryontelon painevaihteluihin, mikä altistaa eritteen kertymiselle. Mahdollinen särky johtuu silloin täryontelon paineen kasvamisesta, minkä luonto saattaa korjata puhkaisemalla itse tärykalvon, jolloin kipu helpottaa ja korvasta alkaa valua eritettä.

Korvatorvi ahtautuu yleensä virusinfektion seurauksena. Tällöin se ei toimi normaalisti. Lentokoneen laskeutuessa välikorvasta pääsee ilmaa pois mutta ei uutta tilalle, jolloin välikorvaan syntyy alipaine, joka työntää tärykalvoa sisäänpäin. Seurauksena on korvan lukkiutuminen sekä kipu. Jopa nestettä voi kertyä korvaan. Oireisto voi kehittyä ilman mitään infektiota kuten joskus itsellänikin. Korva avautuu sitten viimeistään allasbaarissa.

Koneen laskeutuessa yritän kuin tuskassa avata lonksutella leukojani – leukanivel sijaitsee aivan korvan vieressä ja leukojen liike saattaa liikauttaa myös korvatorvea. Yritän myös nieleskellä purkkaa syljen erityksen stimulanttina käyttäen, sillä nielemisliike vaikuttaa sekin korvatorven toimintaan. Lisäksi yritän puhaltaa posket pulleina etu- ja keskisormella nenän tiiviisti kiinni pitäen, jolloin joskus paine tasaantuu ja korva poksahtaa auki. Etukäteen voi yrittää vaikuttaa korvatorven limakalvoa supistavasti apteekista saatavilla nenätipoilla tai -sumuttimilla sekä antihistamiini-sympatomimeettitableteilla. Muita konsteja ei ole tietoni ulottuvilla

Julkaistu: 16.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.