Apu

Kysy Kiminkiseltä: päänsärky

Kysy Kiminkiseltä: päänsärky

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Pitäisikö äkillisestä päänsärystä huolestua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen 75-vuotias mies ja ajoittain kärsin vasemman puolen päänsärystä, joka kestää vain 15–30 sekuntia kerrallaan. Joskus menee päiviä, ettei särkyä ilmene. Lisäksi vasemman korvan yläpuolelle tulee rupi, joka kutiaa samoin kuin hirvikärpäsen purema.  

Lääkäri määräsi tabletteja ”toispuoleiseen ”päänsärkyyn. Ne eivät ole auttaneet.

Päänsärky näyttäytyy hieman rintakivun tapaan huolestuttavana oireena. Jossain takaraivon tienoilla saattaa herätä epäily, ettei taustalla vain piilisi aivokasvain tai uhkaava verenvuoto. Kasvaimesta aiheutuvan vaivan tunnusmerkkejä on uusi, ennen tunnistamaton särky, joka pahenee ja herättelee pitkällään ollessa öisin. Siihen voi liittyä pahoinvointia, ja alkaa voi ilmetä myös neurologisia oireita: näköhäiriöitä, kaksoiskuvia, halvausoireita ja/tai nopeaan tahtiin sekavuutta tai peräti epileptinen kohtaus. Valitettavasti hyvinkin suureksi edennyt aivokasvain aiheuttaa oireita usein vasta sitten, kun aivopaine kohoaa tai se etenee neurologisia oireita provosoiville aivoalueille.

Aivoverenvuodosta tai aivoinfarktista ei ilmene esioireita – valitettavasti. Moni on kysellyt, voiko esimerkiksi kuvaamasi oire edeltää aivoverenvuotoa. Ei voi. Tunnen hyvin tilanteen, jossa lukinkalvonalainen verenvuoto voi joskus harvoin esiintyä pienempänä ponnistukseen liittyvänä päänsärkynä, joka väistyy, ja lopullinen massiivinen vuoto seuraa vaikkapa viikon kuluttua. Vain lannepistolla otettu selkäydinnäyte alkuoireen yhteydessä voisi paljastaa tilan, mutta diagnoosi on inhimillisten kykyjen ulottumattomissa.

Aivoinfarktissa oleellista on tunnistaa etukäteen mahdollinen eteisvärinä, jolloin hyytymän muodostuminen sydämen vasempaan eteiskorvakkeeseen voidaan ehkäistä. Lisäksi pitää aina lähteä hoitoon äkillisten, yleensä aamulla ilmenevien ja nopeasti ohi menevien halvausoireiden vuoksi, sillä potilasta voi uhata suurempi kohtaus lähitulevaisuudessa. Johto-oire ei ole tällöin päänsärky, vaan neurologiset oireet: toispuolihalvauksen oireisto, näkö- tai koordinaatiohäiriö, puheen tuoton vaikeus tai neurologiseen häiriöön liittyvä voimakas kiertohuimaus tai pahoinvointi.

Kuvaamasi oire on epätyypillinen päänsärky. Kolmoishermosäryssä oire näyttäytyy kohtauksittain sähköiskuntyyppisinä kipuina toisella puolella kasvoja yhden hermohaaran alueella. Kipu on välillä täysin poissa ja voi provosoitua tiettyjen alueiden koskettamisesta (joskus hampaiden pesu, syöminen tai juominen, puhuminen). Kipu tulee lyhyinä sähähdyksinä tai tikutteluna.

Kipusi ei sovi pahanlaatuiseen särkyyn. Sen taustalla voi olla mitä tahansa, kuten lihasjännitystä.

Jos rupi tulee toistuvasti eikä parane, se on syytä poistaa ja lähettää patologille.

Julkaistu: 27.5.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.