Apu

Kysy Kiminkiseltä: outo limaisuus, kumma verensokeri

Kysymys:

Mikä selittää verensokerin vaihtelun?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen 65-vuotias nainen. Mistä johtuu, kun nieluun tulee limaa monta kertaa päivässä, ja sitä tulee heti todella paljon? Missä vika? Vuorokauden ajalla ei ole väliä, tulee sekä aamulla että illasta, useita kertoja päivässä. Toinen kysymys: Yön jälkeen verensokeri on korkea (noin 6,6) ja 2 tuntia ruoan jälkeen verensokeri esimerkiksi 5,2. Eikö se pitäisi olla aamulla matala yön jälkeen? Minulla se on toisinpäin. Mistä tämä johtuu?

Kolmas kysymys: Kun olen syönyt (mitä ruokaa tahansa), niin minulta lähtee ääni. Tämä on jokapäiväistä ja voi kestää noin 15 minuuttia, ennen kuin ääni palautuu. Mistä tämä johtuu?

Pistitpä Pistepirkko pahan! Vastaan ensin keskimmäiseen kysymykseen, johon saatan kyetä jotakin järkevänkuuloista selittämään. Loppujen kanssa olen pahemman kerran pulassa.

Et kerro, onko Sinulla sokeritauti. Tulkitsen, että on, koska mittaat sokeriarvojasi. Elimistömme kiertää kehää kuin Räikkönen. Sen toiminnoissa vallitsee vuorokausirytmi, jonka mukaan tanssivat niin uni, valve, hormonien erittyminen, ylempi verenpaine kuin virtsanerityskin. Keskeisten hormonien, kuten stressisellaisten, eritys alkaa lisääntyä aamuyön tunteina valmistaen meitä ärsyttävään herätyskellon pirinään. Tämän vuoksi hormoneja mittaavat verinäytteet on otettava aamulla viimeistään ennen kello kymmentä ja kortisoli mieluiten tunnin kuluessa heräämisen jälkeen.

Stressihormonit ovat insuliinin vastavaikuttajia, minkä vuoksi tyypin I diabeetikko saattaa tarvita aamupalalla ateriainsuliinia enemmän kuin aterian hiilihydraattimäärä laskennallisesti edellyttäisi. Tämän aamunkoittoilmiön vaikutus on yksilöllinen. Terveellä tuskin sokerikäyrässä näkyy aamulla suurempia kupruja, sillä normaali insuliinineritys klaaraa tällaiset stressit.

Joskus törmää klassiseen sattumukseen: diabeetikkopotilas jonottaa aamulla laboratorioon, ja hänen sappensa kiehahtaa, kun aikaa palaa ja pitäisi ehtiä töihin. Stressihormonien määrä lisääntyy ja verensokeriarvo kohoaa niiden mukana, jolloin paastosokeri on aamulla kotona mitattuna matalampi kuin paastosokeri jonkin ajan kuluttua laboratoriossa. Paastosokerin määrittäminen laboratoriossa on muutenkin mieletöntä, koska se on kätevintä toteuttaa kotimittarilla.

Tilanteesi on kuitenkin sellainen, että sokeri on paastossa korkeampi kuin aterian jälkeen (sokeritaudin raja on 7 mmol/l). Tapauksessasi (jos sinulla ei ole insuliinihoitoa) tämä aiheutuu siitä, että maksa työntää sokeria yön aikana verenkiertoon turhan reippaasti, ja koska oma insuliininerityksesi on voimissaan, tilanne korjaantuu myöhemmin sen avulla. Minulla on potilaana muutamia yli 80-vuotiaita laihoja mummoja, joiden aamu-sokerit ovat luokkaa kahdeksan, mutta aterian jälkeiset arvot ja pitkäsokerit normaaleja. Heillä on määritelmän mukaan diabetes, mutta he eivät tarvitse lääkehoitoa, ja ennuste on vallan erinomainen.

Liman tarkoitus on muun muassa poistaa ympäristön epäpuhtauksia hengitysteistä. Liman erityksen määrä ja tunne siitä ovat yksilöllisiä. Astma ja allergia lisäävät sitä. Siihen voi vaikuttaa vatsahapon virtaus ruokaputkea pitkin aina hengitysteihin saakka (refluksi). Jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa asiaan. Taustalla voi olla vika ruokaputkessa tai nenän sivuonteloissa tulehduksen tai muiden sairauksien muodossa. Jos vaiva on jatkunut vuosia, syy ei ole pahanlaatuinen. Akuutti tilanne kannattaa selvittää lääkärissä. Usein en löydä tuntemukselle selitystä.

Kysymykseesi, miksi ääni lähtee syödessä, en edes yritä vastata. Tiedän vain sen, että nälkä lähtee syödessä. Soitin minä kalakukkokaupungin foniatrille, joka ei yltynyt hänkään parempiin selityksiin. Jos vaiva on vuosien mittainen, se on hyvänlaatuinen. Jos se on hiljan syntynyt, kannattaisi jonkun kertaalleen vilkaista äänihuulet.

Julkaistu: 6.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.