Apu

Kysy Kiminkiseltä: Ottaako sydämestä?

Julkaistu: 11.3.2016

Kysymys:

Kysyisin, onko vaivani sydämeen viittaavaa. Joskus tuntuu kuin henki salpautuisi rintojen välissä. Tätä on joskus päivällä ja ollut useamman kerran aamuyöllä. Vaiva helpottaa, kun juo vettä tai hengittää kylmää ilmaa. Onko aihetta sydäntutkimuksiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mummeli 70 v

Pureudut kysymykselläsi suomalaisen kansantautiperinnön ytimeen: voisiko vaivani johtua sydämestä? Sepelvaltimotaudin oirekuva on tyypillisimmillään silmiinpistävä. Kohtasin juuri päivystäessäni suomalaisen keski-ikäisen miehen perikuvan. Hänellä oli metabolinen oireyhtymä ilmiasunaan keskivatsaisuus ja komplikaatioinaan sekä tyypin II sokeritauti että korkea verenpaine. Tämä kombinaatio suorastaan kirkuu sepelvaltimotautia.

Kahden viikon ajan oli esiintynyt vain rasituksessa sen keskeyttävää, puristavaa hartioihin säteilevää rintakipua. Lääkäriin hänet oli muutama päivä sitten pakotettu, mutta lääkäri ei onnistunut enää pakottamaan häntä varjoainekuvauksen lähteille. Nyt kivun laukaisi lyhyt kävely irrottamaan autoa lämmitystolpan jatkeesta. Ystävän painavat sanat laukaisivat päivystykseen tulon, minkä vaimo topakasti varmisti. Rintaa jomotti vieläkin jonkin verran. Sydänfilmissä esiintyi häivähdys hapenpuutetta. Olisipa sitä esiintynyt tai ei, taudinkuva oli niin selväpiirteinen, että sepelvaltimoiden varjoainekuvaus päivystyksessä oli välttämättömyys. Siinä todettiin pallolaajennuksen paikka.

Sepelvaltimotauti on valitettavan kiero. Se voi olla täysin oireeton. Jopa sydäninfarkti voi olla oireeton, eikä se näy aina edes sydänfilmissä. Tappavaksi ongelman tekee se, että sydänlihaksen hapenpuute jo pienellä alueella, oireetonkin, voi laukaista kammiovärinän, mikä ilman elvytystä ja erityisesti sähköä johtaa käytännössä aina nopeaan kuolemaan. Siksi viidennes sepelvaltimotaudista ilmenee äkkikuolemana.

Oirekuva voi olla siis melkein mitä tahansa oireettomuuden ja äkkikuoleman väliltä. Sen vuoksi kukaan ei kykene pelkän haastattelun, kuuntelun, kopeloimisen ja rasitustestin perusteella satavarmasti sanomaan, ettei kyseessä ole sepelvaltimotauti. Tarvitaan sepelvaltimoiden kuvantamista luotettavalla menetelmällä, mitä ei kuitenkaan voi koko kansalle tehdä.

Lääkärin on edettävä todennäköisyyksien, kokemuksensa, intuitionsa ja potilaan huolellisen haastattelun varassa – joskus tarvitaan enkeleitä. Sepelvaltimotautikipu ilmaantuu, jos ilmaantuu, tyypillisesti rasituksessa pakottaen höllentämään tahtia. Se on laaja-alaisen puristavaa, painavaa, polttavaa, joskus kirvelevää ja voi säteillä käsivarsiin, hartioihin, leukaperiin tai lapojen väliin. Sitä voi edeltää hengenahdistuksen tunne, tai ainoa tarjoutuva oire on rasituksessa toistuvasti ilmaantuva hengenahdistus tai uuvahtaminen – nimenomaan rasituksen aikainen – ei niinkään sen jälkeinen. Rasituksensieto siis heikkenee. Joskus närästyksen aiheuttamaa rinnanpolttoa ja tukirankakivun säteilyä on mahdotonta erottaa sepelvaltimotautikivusta pelkästään haastattelemalla. Useita tauteja voi myös esiintyä samanaikaisesti toisiinsa kietoutuneina.

Itse sydäninfarkti yllättää usein levossa – erityisesti aamun tunteina. Mikäli sepelvaltimotautikipu ilmaantuu levossa tai jo hyvin pienessä liikkeessä ja kiristyy muutamien päivien aikana, potilas kuuluu päivystykselliseen sepelvaltimoiden tilan selvitykseen. Jahkailu maksaa sydänlihasta ja pahimmillaan koko elämän.

Mikäpä minä olen Sinulle täysin varmasti sanomaan, ettei vaivasi voisi tulla sydämestä, vaikka todennäköisyys kallistuu närästysvaivan puolelle. Kylmä ilma mieluummin provosoi sydänkipua. Luepa vastaukseni huolella ja testaile, miten oireesi käyttäytyy rasituksessa. Mikäli pystyt touhuamaan kuin pihavireä kosiomies, oireilevan sepelvaltimotaudin todennäköisyys pienenee oleellisesti.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.