Puheenaiheet
Ketipinor ja unettomuus: Onko unettomuuteeni määrätty lääke Ketipinor tehokas? – Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 9.1.2019
Apu

Kysymys:

Sain unettomuuden hoitoon Ketipinoria. On ollut aiemmin Truxalia, mutta se aiheutti pahoja haittavaikutuksia sydämelle. Sitten kokeiltiin Mirtazapinia, mutta puolikkaalla tabletilta ei ollut mitään vaikutusta. Nyt on määrätty Ketipinoria 1–3 tablettia. Onko lääke tehokas? Sitä on määrätty 100 tablettia eli ilmeisesti vain lyhytaikaiseen käyttöön.

Vastaus:

Kysymys koskee unettomuuden lääkehoitoa. Ennen kuin siihen on mahdollista mennä, pitää selvittää mahdollisen unihäiriön syy.

Kun ihmisiä on tullut lääkäriin valittamaan unettomuutta, on heille heitetty vain purkki kouraan. Kyllä ei ole tässä mitään järkeä. Eihän rintakipuja valittavallekaan tarjota ensilinjassa nitropurkkia kotiinlähtökehotuksin. Sitä vastoin alkoholiongelmaisia käänny­tetään usein päivystyksistä, mikä viestii sitä, että tulkaa ­sitten, kun olette parantuneet (toki ymmärrän, ettei humalaisen kanssa ole helppo edetä, mutta kun osa ongelmaisista ei kykene ­tulemaan ihan selvin päin).

Lähden nyt siitä, että unettomuutesi syytä on yritetty selvittää. On päädytty lääkehoitoon. Aivan oikein on valittu valmisteita, joihin ei liity bentsodiatsepiinien kaltaisia haittoja.

On mahdollista käyttää pientä annosta Sinulle määrättyä mirtatsapiinia, josta riittää usein pieni annos (4,5 mg) tai doksepiiniä (jopa 3 mg). Tiedetään, että jos näiden määrä nostetaan masennuslääketasolle, menetetään niiden unettavaa vaikutusta. Miniannosten tehosta on näyttöä, niiden haitat ovat myös minimaaliset, eikä riippuvuusvaikutusta ­ilmene. Tehoarviota ei voi ­tehdä parin yön perusteella.

Ongelmaksi muodostuu se, ettei lääketeollisuus ole kiinnostunut tuottamaan mini­annoksia molekyyleistä, joilla ei ole enää patenttisuojaa (ei kannata taloudellisesti). Kun mainitsin asiasta eräässä vastauksessani, sain kokea Apu-lehden voiman. Minuun otti yhteyttä Töysän apteekki, josta kerrottiin, että he ovat ­alkaneet valmistaa doksepiinistä 3 mg:n tabletteja. Nyt saan niitä sieltä. Kokemukseni ovat lupaavia. Nyt saan myös 4,5 mg:n mirtatsapiinia.

Ketiapiini on uudemman polven psykoosilääke, jonka indikaatio ei ole varsinaisesti unettomuus. Käytän sitä toki, sillä pienenä annoksena se ­sopii erityisesti lyhytaikaisesti myös hoivakotiasukkaalle silloin, kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Passeli määrä olisi 12,5 mg, mitä teollisuus ei tee, mutta hyviä uutisia Pohjanmaalta: Töysän apteekki työstää asiaa.

Yhdessä lääkärisi kanssa ­toteutettuna etenkin rajallisen ajan pieni annos Ketipinoria voi olla oiva ratkaisu, jos tilanteessasi on siihen päädytty.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.