Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko liikaunisuus sairaus?

Kysymys:

Onko liikaunisuus sairaus vai oire jostain muusta? Voiko siitä päästä lopullisesti eroon?

Hanna

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei sen tarvitse välttämättä olla oire tai sairaus, kuten Uuno Turhapuronkin tapaus osoittaa. Psykiatri Matti Huttusen mukaan vajaat 10 prosenttia liikaunisista henkilöistä kärsii itsenäisestä liikaunisuudesta, jonka taustalla ei ole psykiatrisia tai ruumiillisia sairauksia eikä lääkkeiden tai päihteiden käyttöä. Nämä henkilöt kärsivät usein päiväaikaisesta väsymyksestä tai torkahtelusta. Uneliaisuudesta johtuvat päivätorkahdukset eivät heillä ole kuitenkaan virkistäviä. Nukahtelusairaus narkolepsiassa torkahtelu on pakonomaista ja henkilö herää virkeänä torkuistaan. 

Tietenkin liikaunisuuden taustalla voi piillä monia asioita. Mielenterveyden häiriöt, kuten masennus ja mielialahäiriöt oirehtivat usein myös uneen. 

Monien sairauksien yleisiin epäspesifisiin oireisiin kuuluu väsymys. Vasta spesifisten oireiden ja tutkimusten perusteella voidaan tehdä diagnoosi. Juuri siksi kaikilla, joita väsyttää, ei voi olla kilpirauhasen vajaatoimintaa sen paremmin kuin sokeritautia, anemiaa tai aivokasvainta. Potilas on aina paras asiantuntija siinä, miltä hänestä tuntuu, mutta hän ei ole paras asiantuntija siinä, mistä se aiheutuu. Tässä tarvitaan valpasta lääkäriä. 

Äärimmäisen yleinen unihäiriö on uniapnea, jossa ylähengitystiet ahtautuvat etenkin selällään maatessa. Siitä aiheutuu syvän huilaannuttavan unen katkoksia ja lopulta kuorsaukseen päättyvä hengitysteiden avautuminen, kun uloshengityspainetta on lisättävä. Syntyvä ääni saattaa olla niin desibelipitoinen, että puoliso karkaa pysyvästi nukkumaan vierashuoneeseen, joten parisuhteen dynamiikkakin vaarantuu. Elimistö elää jatkuvassa stressitilassa, mikä muodostaa monipuolisen vaaran ihmisen kokonaisterveydelle. 

Uniapnean yleistyminen ­kulkee käsi kädessä lihomis- ja tyypin II sokeritaudin epidemian kanssa. Jopa 60 prosentilla tyypin II sokeritautipotilaista on uniapnea. Tilanteesta ei voi aivan kokonaan lihomista syyttää, sillä uniapneaa esiintyy jonkin verran myös normaalipainoisilla. Mikäli potilaan kertomus sekä habitus antavat aihetta, uniapneaa voi selvittää omassa sängyssä toteutettavalla suppealla unipolygrafialla, mikä kuuluu jokaisen terveyskeskuksen tutkimusarsenaaliin. 

Muutamat lääkkeet voivat etenkin liian suurina annoksina aiheuttaa liikaunisuutta. Alkoholin ja muiden päihteiden ongelmakäyttöön tai niiden vieroitusoireisiin liittyy usein liikaunisuutta. Matti Huttunen mainitsee kuriositeettina, että runsaan kahvin tai kolajuomien käytön lopettamisen jälkeinen liikaunisuus voi olla kofeiinin vieroitusoire. 

Itsenäinen liikaunisuus on Christer Hublinin mukaan poissulkudiagnoosi, joka voidaan asettaa perusteellisten neurologisten, psykiatristen ja muiden tutkimusten jälkeen. Yöuni on yhtenäinen ja normaalia pidempi (tyypillisesti 12–14 tuntia) ja heräämisen ­jälkeen (myös päiväunilta) esiintyy tokkuraisuutta, eikä potilas koe olevansa kunnolla hereillä koko päivän aikana. Hoidon kulmakiviä ovat säännöllinen elämänrytmi ja lyhyet päivätorkut. 

Julkaistu: 16.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.