Apu

Onko Ketipinor turvallinen lääke unettomuuteen? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 1.3.2021

Kysymys:

Olen vuosia huolehtinut iäkkäistä vanhemmistani, ja kannan huolia oikein urakalla. Unettomuus on vaivannut minua hyvin pitkään. Myönteinen elämänasenne ei aina riitä, ja lääkkeet helpottavat unensaantia. Onko Ketipinor-lääke turvallinen pieninä annoksina? 

Näytä vastaus

Vastaus:

On erinomaista, että unesta ja sen laadusta keskustellaan laajasti, sillä kyse on monin tavoin terveyteen vaikuttavasta muuttujasta. Elimistö tarvitsee huoltotaukonsa – aivan erityisesti aivot.

Unen aikana aivoselkäydinneste huuhtelee soluvälitiloja ja poistaa ajatuselimiin kertyneitä kuona-aineita kuten amyloidia, jolla on osuutensa Alzheimerin taudissa. On kuin vessan pöntön tyhjennyksen nykäisisi, kun kunnollisesti nukkuu. 

Unen aikana elimistön puolustuskyky vahvistuu ja aivoissa muodostuu jopa uusia aivosoluja. 

Huono uni taas saa paljon ikävää aikaan hormonirintamalla ja sitä kautta aineenvaihdunnassamme (erityisesti  lihomistaipumus ja II-tyypin sokeri- ja verenpainetauti kerrannaisvaikutuksineen).

Terveet elämäntavat ja laadukas sänky

Luonnollista unta ja sen vaiheita parantavia lääkkeitä ei ole olemassakaan. Siksi on tarpeellista heittää täyslaidallinen ennaltaehkäisyn ja unihygienian alttareille. 

Olen tällä palstalla hehkuttanut yleisesti tunnettujen terveiden elämäntapojen ja laadukkaiden sänkyjen puolesta. Olen myös korostanut uniongelmien syiden selvittämisen tärkeyttä ja sitä, että hoidetaan syitä seurauksien asemasta. 

On keskeistä lähestyä tilannetta potilaan yksilöllisestä vinkkelistä. On tilanteita, joissa lääkitystäkin tarvitaan. Tällöin suosin erittäin pientä annosta mielialalääkkeinä käytettäviä mirtatsapiinia (3,75–7,5 mg) tai doksepiinia (1, 3 tai 6 mg). Jos annosta nostaa, unettava vaikutus menetetään. 

Haittana on se, että lääketeollisuus ei valmista näitä vahvuuksia, joten pillereitä on halkaistava.

Ketipinor on uuden polven psykoosilääke

Kuvaamaasi Ketipinoria (ketiapiini) ei mainita Käypä hoito- ohjeissa unettomuuden kohdalla. Se on uudemman polven psykoosilääke, mikä tarkoittaa sitä, että sen haitat ovat vähäisempiä kuin vanhempien lääkkeiden. 

Ketiapiini on monipuolinen: erityisesti pieninä annoksina sitä voi käyttää unen parantamiseen, isompina annoksina mielialalääkkeenä ja suurina annoksina antipsykoottina. Se lievittää myös ahdistusta.

Lähtökohtaisesti käytän ”unilääkkeenä” edellä mainitsemiani vaihtoehtoja. Varsinkin vanhemmalla iällä pieni annos ketiapiinia kuuluu lääkearsenaaliini myös uneen liittyvissä ongelmissa. 

Erityisen hyväksi olen kokenut sen dementiaan liittyvissä unen häiriöissä. 

Annoksen tulee olla pieni. Itse suosisin aluksi 12,5 mg:n vahvuutta, mutta sitä ei pyynnöistä huolimatta lääketeollisuus ole vielä saanut aikaiseksi.

Ei ole näyttöä siitä, että Ketipinorista koituisi 12,5–25 mg:n vahvuudella pitkäaikaishaittaa, jos lääke soveltuu potilaalle, sitä käytetään oikein ja vain rajallisen ajan. Lääkitystä käytetään vain sen aikaa kuin on tarpeen.

Päivitetty 1.3.2021 – Julkaistu 14.7.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.