Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko keskikaljasta haittaa?

Julkaistu: 4.3.2019

Kysymys:

Olen 54-vuotias normaalipainoinen nainen. Olen sairastanut rintasyövän vuonna 2008.  Oikea rinta poistettiin. Kaikki on nyt kunnossa. En syö enää Tamofen-hormoneja.

Liikun paljon koiran kanssa luonnossa ja syön terveellisesti, mutta paheeni on keskikalja. Juon iltaisin noin kuusi tölkkiä, joskus enemmänkin.

Olen kärsinyt vuoden verran turvotuksesta ylävatsan alueella ja ruoansulatusvaivoista. Kokeilin laktoositonta ruokavaliota, ei auttanut. Lääkäri määräsi verikokeisiin. Maksa-arvot olivat hivenen korkeat, en tiedä miten paljon.

Ylävatsan seutu ultrattiin. Mikään ei viitannut kasvaimiin tai muuhun epäilyttävään sisäelimissä.

Lääkäri kertoi, että minulla on rasvamaksa ja että alkoholi pitää jättää kokonaan pois, muuten tulee kirroosi.

Olen aivan ihmeissäni, kun en juo päivällä alkoholia ja juon vain keskikaljaa iltaisin. Miten tuosta on tullut vaurio? Onko makeutusaineilla vaikutusta? Käytän Hermesetasta kahviin ja hedelmäsokeria muuten korvaamaan sokerin.

Miten jatkossa ja miten saisin tietää maksa-arvot, että kuinka vakavaa on? Lääkäri ei liiemmin valaissut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt on tullut aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä. En kykene hahmottamaan elämässä muuta mahdollisuutta – asiat asioina!

Kuusi tölkkiä keskikaljaa iltaisin ja joskus enemmänkin säännöllisesti nautittuna tarkoittaa vuosien mittaan melkoisesti alkoholia.

Edelleenkin vallitsee harha, että jokin alkoholia sisältävä tuote olisi vähemmän haitallinen, kuten nyt viinit ja olut. Valitettavasti alkoholituotteissa se haitan aiheuttaja on alkoholi. On täysin se ja sama, kerääkö määrän kirkkaista vai miedoista. Se on yhtä ja samaa alkoholia, jonka kokonaismäärään maksa reagoi.

Lihavuuteen liittyvää alkoholiin liittymätöntä rasvamaksatautia sairastaa noin kolmannes suomalaisista. Osalla potilaista tila etenee alkoholiin liittymättömäksi rasvamaksatulehdukseksi ja jopa maksakirroosiksi ja siitä noin 30 %:lla aina maksasyöväksi saakka.

Rasvamaksa liittyy läheisesti metaboliseen oireyhtymään, mutta se todetaan joskus myös laihoilla ihmisillä. Rasvamaksapotilailla on suurentunut vaara tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Epäily rasvamaksasta herää joskus suurentuneiden maksa-arvojen tai kuvantamistutkimusten perusteella. Maksa-arvot (erityisesti gt, mutta myös alat) ovat entsyymejä, jotka vapautuvat maksasolun vaurioituessa. Pitää ymmärtää, että ne eivät kerro maksan toiminnasta. Kirroosivaiheessa maksasoluja on saattanut korvautua sidekudoksella niin paljon, että maksa-arvot ovat jopa matalia. Urani aikana olen tavannut maksakirroosin alkoholia käyttämättömällä mummolla, jolla sattumoisin elämänvarrella tiheästi otetut maksa-arvot olivat kaikki normaaleja. Maksan toimintaa arvioidaan sen tuottamien valkuaisten määrästä (albumiini, hyytymistekijät).

Suomessa yleisin maksan rasvoittumisen syy on ollut alkoholin käyttö, mutta väestön lihomisepidemia on nostanut siihen liittyvän rasvamaksan selväksi ykköseksi.

Jopa kolmasosalla suomalaisista on sellainen rasvamaksa, joka ei lähtökohtaisesti liity alkoholin käyttöön. Jos tällainen potilas alkaa käyttää maksaa entisestään rasvoittavaa alkoholia, maksasairaus etenee ja kirroosin vaara suurenee. Tämä selittää suuren osan siitä, miksi toisten maksa sietää alkoholia vähemmän kuin toisten. Rasvamaksan tapauksessa alkoholia on kartettava.

Maksalle myrkyllisenä rajana pidetään miehillä noin kolmea ja naisilla kahta annosta alkoholia vuorokaudessa. Tietenkin ihanne on niin vähän kuin mahdollista. Kuten sanottua, on otettava huomioon yksilöllinen maksan rasvoittumisen vaara.

Kyllä sinun on nyt syytä lopettaa keskikaljoittelu. Rasvamaksasi aiheutuu siitä eikä makeutusaineista, vaikka voi niillä pientä vaikutusta olla. Heivaa nekin siinä samalla.

Uskon, että alkoholin jättämällä maksasi ennuste on hyvä. Kontrolleissa kannattaa käydä vuosittain. Ymmärrät nyt, että pelkkiin maksa-arvoihin ei voi tuijottaa, vaikka ne sinulla todennäköisesti normalisoituvatkin muutaman kuukauden kuluttua alkoholista luopumisen jälkeen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.