Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko jatkuvasta Acetiumin käytöstä haittaa?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Jo 20 vuotta olen kärsinyt ummetuksesta ja viime vuodet myös turvotuksesta. Olo on kuin ilmapallolla. Kaikki laksa­tiivit on kokeiltu ja ruokavalio muutettu, mutta ei tehoa. 

Käytän jatkuvaa lääkitystä refluksivaivan takia ja lisäksi otan samanaikaisesti Acetiumia. Onko se tarpeen vai onko siitä haittaa?

Matti

Näytä vastaus

Vastaus:

Acetium sisältää luonnollista aminohappoa, L-kysteiiniä, joten kyse on lisäravinteesta. Sen katsotaan vähentävän syöpää aiheuttavan asetaldehydin määrää vatsassa, ja sitä näytetään suositeltavan sellaisille, joilla on suurentunut vaara vatsasyöpään: hapoton maha, helikobakteeri-infektio tai tupakointi. Tuotteen vaikuttavuudesta syövän estossa ei ole tietoa.

Lisäravinteet eivät ole lääkkeitä, eikä niiden väitetystä tehosta ole yleensä tieteellistä näyttöä. Sitä vastoin niihin liittyy joskus melko hulvatonta markkinointia. 

En ollenkaan väitä, etteivätkö kaikkien lisäravinteiden ­ainesosat olisi sinänsä fiksun kuuloisia, mutta mielikuva niiden tehosta on markkinoinnin vahvasti värittämä ja tieteelle vieras. Nyt puhutaan kuitenkin asteikolla ”saattaa olla edullisia vaikutuksia”. 

Lisäravinteissa korostuu kohtaamisvaikutus, mikä kuuluu hyvän potilassuhteen perusteisiin. Kuitenkaan merkittävien sairauksien hoidossa lääkkeen teho ei voi perustua pelkästään siihen. Oirelääkkeissä tämän osuus kohoaa peräti 30–40 prosenttiin, mikä antaa perusteen puhua joissakin yhteyksissä lisäravinteissa ja ns. vaihtoehtohoidoissa uskomuksesta. Tieteelle ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa: on vain yksi tiede. 

Vapaa ihminen on vapaa käyttämään lisäravinteita. En niitä sinänsä vastusta, vaikka en niitä itse käytä enkä potilaillenikaan suosita. Tietysti toivon kriittisyyttä ja selvän markkinoinnin läpinäkyvyyttä. Jos tuotteita käyttää, pitää ymmärtää tämän lisäksi niiden mahdolliset haitat ja vaikutukset oikeiden lääkkeiden kanssa yhteiskäytössä. Siksi niistä on kerrottava lääkärille.

Periaatteessa terve ihminen, joka noudattaa suositeltuja elämisen tapoja, ei lisäravinteita tarvitse D-vitamiinia lukuun ottamatta. B12-vitamiini ei ­ehkäise muistihäiriöitä niillä, joilla sitä on normaalisti. Melatoniinin valtaisa popsiminen on järjetöntä. Primaarissa unettomuudessa ja aikaerorasituksessa sitä voi viikon ­pari ottaa. Jatkuva käyttö sammuttaa oman tuotannon ja voi sopivan geeniperimän yhteydessä olla yhteydessä tyypin II sokeritaudin vaaraan.

Probiootit ovat tutkimus­vaiheessa. Niillä saattaa hyvinkin olla ennaltaehkäisevää vaikutusta allergiaan ja jopa lihomiseen, mutta silloin puhutaan odottavista äideistä, sikiöistä ja vastasyntyneistä. Myös pikkulasten ripulin hoidossa on viitteitä vaikutuksesta (professori Erika Isolauri). Hoidollisella puolella ja erityisesti aikuisilla näyttö on vähäistä, eivätkä probiootit ole sen vuoksi käypää hoitoa lääkäreiden vastaanotoilla ja sairaaloissa. 

Ongelma piilee siinä, että markkinoilla ja ”maallikkoterapeuttien” maailmassa mennään usein puhumaan täytenä totena sellaisista asioista, joista ei näyttöä vielä ole. Olen itsekin sitä mieltä, että elimistön omalla mikrobikannalla (mikrobiomi) on varmasti suuri merkitys immuniteetin ja monen sairauden kehittymisessä, mutta tietomme siitä on toistaiseksi kovin puutteellista. 

Julkaistu: 3.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.