Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko eturauhasen koepalalle vaihtoehtoa?

Kuvat123rf
Julkaistu: 8.6.2018

Kysymys:

Kysymykseni koskee eturauhasen koepalan ottoa. Sehän on eräänlaista hakuammuntaa. Otetaan 12 koepalaa tietyistä eturauhasen alueista. Niistä löytyy jotain tai sitten ei. Kahdelle läheiselleni on käynyt niin, että mitään ei löytynyt, mutta höyläyksessä löytyi kasvain.

Eikö kivuliaalle (ja ilmeisesti turhalle) koepalan otolle ole vaihtoehtoa, vai onko kyse toimenpiteen hinnasta? Tämähän koskee tietysti vanhempaa väestöä, joten vaivojen ennenaikainen löytäminen ja hoitaminen voi pienentää eläkeyhtiöiden tulosta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, jota todetaan Suomessa vuosittain noin 5 000 kappaletta. Tapausten määrä kohosi pitkään PSA:n ­lisääntyneen käytön vuoksi. Lisääntynyt eturauhassyöpä­tapausten havaitseminen ei kuitenkaan ole vähentänyt eturauhassyöpäkuolemia. Vuonna 2016 eturauhasen syöpä merkittiin Suomessa peruskuolinsyyksi 888 kertaa – keuhko­syöpä 1 527 kertaa (miehillä).

Tavanomaisesta PSA-testistä ei ole työkaluksi oireettomien terveiden miesten seulontaan. Tärkeää on, että virtsanheitto-oireita kokevat miehet tulevat lääkäriin. Heidät haastatellaan hyvin, tunnustellaan eturauhanen ja suhteutetaan palpaatiolöydös PSA:han. Jos näissä herää epäily eturauhassyövästä, edetään urologin ottamiin koepaloihin.

Eturauhassyövässä keskeistä on yrittää löytää aggressiiviset, ilman hoitoa kuolemaan johtavat taudit. Tällä hetkellä tässä auttavat vain koepalojen mikroskooppinen analysointi (Gleason-luokitus) sekä osaltaan eturauhasen magneettitutkimus, missä paremmanlaatuinen, yleensä vain seurantaa edellyttävä syöpä ei yleensä näy. Pelkkä PSA ja sormi eivät tähän yllä.

Ymmärränkö oikein, kun tulkitsen sinun vihjaavan, että miehiä ei tutkittaisi tarpeeksi ajoissa siksi, että eläkevakuutusyhtiöt hyötyisivät ennenaikaisesta kuolemasta (ei tarvitsisi maksaa eläkettä)? Lainaan tässä psykiatri Hannu Lauermaa, joka uskomushoidoista puhuttaessa kehotti Tampereen Lääkäripäivillä vuonna 2017 potilasta esittämään itselleen yhden kysymyksen: ”Jos sairauteen on helppo, tehokas ja haitaton hoitomuoto, miksi ihmeessä lääkärit kieltäytyisivät käyttämästä sitä?” (Lääkärilehti 9/2018)

Tässä on kysymys samasta asiasta. Eturauhassyöpä esiintyy usein pieninä pesäkkeinä, joten yhdellä koepalasarjalla ei välttämättä aina tavoiteta ­oikeaa kohtaa. Jos meillä olisi parempi menetelmä, sitä totta kai käytettäisiin. Lisänäytteitä otetaan mahdollisen taudin ­kokonaisriskin perusteella. ­Lisäksi PSA-testiä yritetään kuin tuskassa parannella sellaiseksi, että siitä saataisiin ­todellinen seula aggressiivisen syövän löytämiseksi. Tiede kehittyy, joten uskon tähänkin vielä vastauksen löytyvän.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.