Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko alhainen verenpaine ongelma?

Julkaistu: 2.12.2017

Kysymys:

Olen 20-vuotias ja koko ikäni palellut. Nyt nuorella aikuis­iällä palelu on lisääntynyt noin 10 prosenttia. Minulla on muun muassa matala verenpaine. Kädet ja jalat puutuvat päivittäin. Syön päivittäin pieniä annoksia lakritsijauhetta kohottaakseni verenpainetta. Mitä pitäisi tehdä, kun puutumisia tulee erittäin paljon, vaikka syön, liikun ja käyn lämpimissä suihkuissa? Pitääkö keskustella asiasta omalääkärin kanssa?

Nicholas

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikä saattaa nuorukaista paleltaa – vieläpä alkuelämänmittaisesti? Kyseeseen ei sovi lääkkeiden sivuvaikutus, koska tuskin niille altistut. Beetasalpaajat estävät verisuonien pelko- ja pakoreaktioon pohjautuvaa laajenemista, minkä vuoksi nämä lääkkeet voivat popsijaansa kylmätä. 

Äärimmäisen epätodennäköisesti podet kilpirauhasen vajaatoimintaakaan, sillä elämäsi varrella se olisi kyllä jo muitakin jälkiä jättänyt. Jos nyt kuitenkin haluat sen sulkea pois, on lirautettava loraus verta laboratoriossa ennen aamukymmentä (hormonit noudattavat vuorokausirytmiä). Kilpirauhashormonit on helppo osaavan verestä mitata. Jos tuloksissa ilmenee ristiriitaisuuksia kuin poliittisissa sote-neuvotteluissa, pitää käyttää menetelmää, jossa vasta-aineet testejä kohtaan on suodatettu pois (sote-neuvotteluista asiantuntijat). 

Tuskin tupakoitkaan. Se supistaisi verisuonia, minkä vuoksi paranemisprosessit hidastuvat leikkauksissa ja hammashoidossa. Moni ottaa lukua kuullessaan ortopediltä, ettei leikkauspöydälle ole asiaa selän remonttiin, jos kessun käry käy. Maitojuna yllättää vastaavaan tapaan satunnaisen nuorukaisen, jos kannabis piiputtaa armeijaan mennessä huumetestissä. Siinä eivät selittelyt auta, vaan merkintä kantakortissa on ikuinen kuin vihkimättömän rasvan paino. 

Mainitset matalan verenpaineen, mikä todentuu pitkän elämän ennusmerkiksi. Liha säilyy suolassa, mitä ikiaikaista viisautta siteeraan toistuvasti saattellessani päivystyspotilaan tipan varteen. Suolassa on viheliäistä liiallisesti annosteltu natrium (Na). Satavuotiaan Suomen kansalainen saa sitä toistakymmentä kertaa enemmän kuin lääkäri määrää tai on määräämättä. Kun sitä tulee verenkiertoon likaa, se imaisee osmoottiseen paineen vaikutuksesta nestettä mukanaan, jolloin verenpaine nousee. Erikseen mainituilla luonnonkansoilla, jotka saavat suolaa luonnollisen tarpeen rajoissa, ylempi verenpaine huitelee yhdeksissäkymmenissä elämänmittaisesti. Tätä paineen tasoa käy pitäminen Luojan tarkoittamana. 

Lakritsin runsaaseen käyttöön voi liittyä natriumin jäämistä verenkiertoon, turvotuksia, verenpaineen kohoamista ja kaliumin karkaamista verestä. Lakritsin sisältämä glykyrretiinihappo vaikuttaa siten, että aldosteronin kaltainen vaikutus lisääntyy. ”Lakritsin vaikutus on ohimenevä, mutta runsas ja säännöllinen lakritsin syönti voi altistaa suurkuluttajan vakavillekin sivuvaikutuksille” (Timo Sane). Herkkyys lakritsin vaikutuksille on yksilöllinen.

Me olemme yksilöitä ja herkkyytemme vaihtelee. Todennäköisesti autonomisen hermostosi termostaatti on säädetty siten, että reagoit kuvaamallasi tavalla. Todennäköisesti tarvitset mummon kuumaa mustaviinimarjamehua ja villasukkia muita enemmän. Jos et ole tilanteestasi vielä lääkärillesi avautunut, kannattaa toki muutama perusselvitys tehdä. Jos taustalla on oireita aiheuttava todellinen matala verenpaine, on mahdollista ainakin kokeilla muutamaa lääkettä. 

Kuva: Fotolia

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.