Apu

Kysy Kiminkiseltä: Ongelmia verenpaineen kanssa – mikä neuvoksi?

Kysymys:

Alapaineeni on välillä yli 100 mmHg. Beetasalpaaja aiheuttaa raajojen ja käsien kylmyyttä. Olisiko sen rinnalle toista verenpainelääkettä, josta olisi apua ja joka toisi elimistööni vähän lämpöä, punoitusta tai hikoilua? Aineenvaihduntani toimii todella hitaasti (minulla on metabolinen oireyhtymä), enkä hikoile juuri lainkaan. Voisiko verenpainelääke myös poistaa suolaa elimistöstäni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos itsellesi kysymyksestäsi, olen sen johdosta aivan jouluissani. Aihe on tärkeä ja massoja koskettava.

Korkea verenpaine muodostaa länsimaissa keskeisen vaaran ihmisten terveydelle (sepelvaltimotauti, aivoinfarkti ja -verenvuoto, sydämen ja munuaisten vajaatoiminta, verisuoniperäinen dementia). Suomessa arvioidaan elävän noin kaksi miljoonaa ihmistä, joilla on hoitamaton tai puutteellisesti hoidettu verenpainetauti. Tilan oireettomuus etenkin alussa hämää kansaa. Asialle on tehtävä jotakin ja nopeasti.

Jokaisen aikuisen kansalaisen tulee tietää rasva-arvonsa ja verenpaineensa (myös lapsista huolehditaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa). Jokaisessa perheessä tulee olla verenpainemittari (suosittelen äitiyspakkaukseen). Keskeistä ovat elämisen tavat. Aikuisen kotona mitattujen paineiden keskiarvon tulee olla alle 135/85 mmHg (joissakin sairauksissa paljonkin parempi – luonnonkansoilla ylempi paine on elämänmittaisesti alle 100 mmHg, joten tähän on matkaa).

Kysymyksesi liittyy lääkehoitoon (elintavoilla ei ole päästy tavoitteeseen). Hoidossa tulee käyttää sellaisia lääkkeitä, joilla on osoitettu komplikaatioiden ja ruumiiden ennenaikaisen ilmaantumisen väheneminen (ennustevaikutus) ja jotka ovat pitkävaikutteisia eli aamulla niellyn tabletin vaikutus yltää reilusti seuraavaan aamuun saakka.

Keskimäärin yksi lääke laskee painetta 9/6 mmHg, joskin yksilöllisiä eroja voi esiintyä. Jos alapaine hipoo lähtöjään 120 mmHg:a, saatetaan tarvita tavoitteeseen pääsemiseksi 4–5 valmisteen yhdistelmä.

Ennustevaikutus on ACE:n estäjillä, ATR:n salpaajilla, kalsiumkanavan salpaajilla ja diureeteilla (nesteenpoistoon). Diureetteihin lisään: mikäli annos on pieni ja ellei ilmene haittoja, ne sopivat parhaiten lääkeyhdistelmiin.

Beetasalpaajilla ei ole ennustevaikuttavuutta verenpainetaudissa, eikä niitä tule käyttää siinä ensilinjan lääkkeinä. Jos niitä on pakko käyttää, valitaan verisuonia laajentava valmiste. Ne ovat keskeisimmin epästabiilin sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan käypää hoitoa. Stabiilissa sepelvaltimotaudissa niiden hyödystä ei ole näyttöä.

Sinua tuntematta on mahdotonta ottaa kantaa lääkitykseesi. Voin vain todeta, ettei hyvältä kuulosta. Onko jokin syy, miksi käytät beetasalpaajaa, josta koet merkittäviä haittoja? Tähän kykenee vastaamaan oma lääkärisi. Ei pidä tyytyä sopimattomaan lääkitykseen. Vaihtoehtoja on.

Lääkityksen hakeminen on räätälöintiä jokaisen potilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Siksi suosin erillisiä pilleripurkkeja. Mikäli sitten käytännössä yksittäiset lääkkeet sopivat, on mahdollista siirtyä yhdistelmävalmisteisiin. Kun olen joskus erehtynyt aloittamaan suoraan yhdistelmävalmisteella, melko usein on jokin aineosa ollut sopimaton, jolloin koko purkilla on joutunut heittämään vesilintua.

Julkaistu: 20.8.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.