Apu

Kysy Kiminkiseltä: Ollaanko vaimon kanssa hitsauduttu yhteen?

Kysymys:

Olen ollut aiemman tyttöystäväni kanssa avioliitossa 54 vuotta. Eihän se joka hetki ole ollut tasaista, mutta aallokoista on selvitty. 

Mutta sitten kysymys! Mistä johtuu, kun aamulla herää vaikkapa viiden maissa eikä nukuta yhtään, mutta kun kömpii vaimon selän taakse asentoon, jossa mahani on hänen selässään kiinni ja käteni hänen vyötäröllään ja saman täkin alla, niin johan nukuttaakin makiasti tunnin pari ennen kuin noustaan puuron keittoon. 

Onko aivojen sopukkaan jäänyt lapsuudesta tunne, että isän tai äidin kainalossa on turvallinen olla, vai miten tuon ylimääräisen nukahtamisen selittää? Vaikuttavatko muutkin tunteet tänne 77 vuoden ikään saakka? 

Olisi vielä yksi kysymys. Kun toiselle tulee oikea olkapää kipeäksi, toisellakin kolottaa oikeaa olkapäätä! 

Ollaanko sitä hitsauduttu yhteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Saarijärven Mahlun kylällä seisoo Rutasmatin sotien jälkeen väsäämä Maapallopatsas – naivistisen taiteen merkkiteos, kuten akateemikko Kain Tapper työn arvioi. Mahlua elävöittää myös toista sataa vuotta katkeamattomana jatkunut teatteriperinne. Monet siellä esitetyistä näytelmistä on ohjannut perusmahlulainen Veli-Pekka Halmila.

Veli-Pekka kiteytti pitkän liittonsa sanoilla: ”Ei enää ajattele, että minä, vaan me”. 

Kysymyksesi ei ole tietenkään kysymys, vaan tervetullut muistutus pitkän parisuhteen kansanterveyttä monin tavoin edistävästä vaikutuksesta. Harvinaista elämänmittainen liitto nykyään on – valitettavasti. Suhteen pituus ei vertaannu itseisarvoksi eikä sellaista suhdetta tule jatkaa, missä hyyvistellään hellan ja nyrkin, alistamisen ja väkivallan nurkissa ja jonka korjaamiseksi ei mitään tehdä. 

Onnistunut pitkä suhde kokee nousuja ja laskuja, mutta säilyttää toimivuutensa. Se kysyy anteeksi pyytämistä ja anteeksi antamista, kosolti mielikuvitusta ja vanhemmiten Tummeli-purkkia yöpöydälle. Vakaassa parisuhteessa olevat elävät pidempään ja terveempinä kuin yksinäiset ihmiset.

Iholla on pitkä muisti ja se on myös hyvin tunteva. Koskettelun ja läheisyyden kokemukset rauhoittavat ja luovat turvallisuutta varmasti osin sillä mekanismilla, mitä olet pohtinut. Varhaislapsuuden kokemuksilla on mittaamaton merkitys koko elämällemme. 

Kiitos kun otit esille asian, jota nykyinen maailmanmeno tuntuu kyseenalaistavan.

Julkaistu: 19.2.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.