Apu

Kysy Kiminkiseltä: olkapäävamma

Julkaistu: 15.4.2016

Kysymys:

Miten hoidetaan kotioloissa lihashermon oireilua, niin sanottua vanhan ajan kolotusta? Minulla on vaivana 9 vuotta vanha olkapäävamma, joka operoitiin OYKS:ssa. Vammaa on hoidettu ja kuntoutettu terapeuteilla. Lääkärit sanovat, että olen hyvin toipunut, vaikka olen saanut neljä vammaa samalla kertaa: nivelrikon, jännevaurion, laajaperäisen hermovaurion ja kylmänarkuuden. Eivät sano kuitenkaan, miten hoitaisin kipuilua.

Terapeuteilla on samantyyppiset menetelmät. Ne eivät auta, kun oikein juilii tuulella, kylmällä jopa kuunvaihtelun aikoihin. Käsi jäykistyy, ja särkyä on olkapäässä sekä ranteen ja sormien alueella. Tuntuu kuin hermo paisuttaisi käsivarren lihaksia. Kipulääkkeenä Panadol.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaivojesi taustalla paistattelee kudosvaurioihin johtanut olkapäävamma. Siitä ja sen primaarihoidoista on seurannut neuropaattinen eli hermoperäinen kipu ja nivelen kuluminen. Vanha kansa tietää, että vammat muistuttavat itsestään ilmojen vaihtelun myötä matkien ilmapuntaria.

Kertomasi perusteella vaivasi aaltoilee juuri tämäntyyppisesti. Perusasia on selvittää, mikä vammasi nykytila on. Onko itse olka kulunut jo siinä määrin, että tilannetta voisi helpottaa tekonivelellä? Aiemmin olkapään tekonivelillä ei tehnyt juuri mitään, mutta nykyisten käänteistekonivelten aikakaudella tulokset ovat huomattavasti rohkaisevampia.

Kuvauksesi perusteella vaivasi painottuu neuropaattiseen kipuun, johon tavanomaiset terapiat ja kipulääkkeet tepsivät kovin huonosti, leikkauksista puhumattakaan. Panadol on aivan oikea valinta. Siitä on tullut markkinoille myös pitkävaikutteinen muoto, jota voi tarvittaessa napsia kaksikin kapselia yöksi, jos silloin juilii, kuten olkapäällä erityisesti on tapana. Panadolin kokonaisannos ei saa ylittää 3–4 grammaa päivässä, ettei maksa tykkää kyttyrää. Myrkytystapausten varalle löytyy vastamyrkky.

Neuropaattinen kipu tokenee huonohkosti tavanomaisilla kipulääkkeillä. Kaaviossa etenen pääministerin tapaan seuraavalle portaalle aloittamalla illalla kello 18–19 korvilla pienen annoksen ami- tai nortriptyliiniä, joka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Kyseessä on klassinen depressiolääke, jonka on pienenä annoksena todettu auttavan kroonisessa kivussa. Ei pidä missään tapauksessa tehdä päätelmiä yhden pillerin perusteella. Tulos arvioidaan puolen vuoden kuluttua. Jos kipu on silloin lientynyt vaikka 30 prosenttia, voi vastetta pitää jo hyvänä. Kroonista kipua ei saa kokonaan pois. Kun saa potilaat motivoitua lääkkeen käyttöön, he ovat siihen pitkällä aikavälillä lähes poikkeuksetta tyytyväisiä.

Seuraavalla askelmalla tulevat vastaan gabapentiini ja pregabaliini. Gabapentiinin annosta nostetaan vähitellen parhaiten tehoavalle tasolle, maksimissaan 3,6 gramman vuorokausiannokseen. Tässäkin tapauksessa tarvitaan jatkuvaa käyttöä. Useimmiten joudutaan taitelemaan haittavaikutusten ja säällisen kivunlievityksen välimaastossa. Kuitenkin melko usein löytyy toimiva kompromissi, kunhan sitkeästi kokeillaan.

Pregabaliini tulee aloittaa pienellä annoksella, joka tarkoittaa 25 milligrammaa muutamana iltana. Määrää nostetaan vähitellen yleensä sekä aamu- että ilta-annosta käyttäen sellaiseen minimimäärään, joka tehoaa. Lääkkettä varjostaa väärinkäytön mahdollisuus. Viheraluekemistit hankkivat sitä mielellään katukaupasta potentoimaan huumeiden vaikutusta. Lääkettä oikein käyttävien ja siitä hyötyvien ei pidä tästä syyllistyä, mutta heidän on syytä säilyttää pillerinsä visusti tallessa. Lääkärin mahdollisista tiedusteluista ei pidä ahdistua, sillä tämä osoittaa vain, että kontrolli toimii.

Tässä on Sinulle nykyisiä suuntaviivoja. Vaarallista riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden käyttöön turvaudutaan vain poikkeustapauksissa perusteellista harkintaa käyttäen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.