Apu

Kysy Kiminkiseltä: Olkapää on kipeä ja sormet puutuvat

KuvatiStock
Julkaistu: 11.5.2018

Kysymys:

Vasen olkapää on ollut pari viikkoa kipeä tai jumissa. Välillä kuuluu rutinaa. Myös saman puolen sormet tuntuvat puutuvan, ja kipu säteilee välillä rintaan. Missä vika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikea sanoa, sanoi Raid, koska en ole tutkinut teitä vielä. Tutkimatta on paha hutkia, voi vain arvailla.

Ensimmäinen merkittävä tieto on Leon ikä, kun ei pääse sitä arvioimaan edes hevosmiesten tapaan hampaista. Ei ole tiedossa, mutta olettaa sopii, ettei taustalla ole tapaturmaa – ei ainakaan pahempaa, koska olisit siitä maininnut. Et liene harrastanut äkkinäistä ja yltiöpäistä liikkumisen riemua tutun tai etenkään oudomman lajin kuten kuntosalin, moottorikelkkailun tai läpihiihdon parissa, jolloin olkapää olisi ihmetellyt, miksi sille kyytiä tarjotaan. Kierukan asennuksen jälkeisestä supistelusta toteaa Heikki J. Takala Lanneveden Laihan kylältä, että kohtu ­ihmettelee, että mitä sinne nyt työnnettiin.

Nuoremmalla olkapäävaivat aiheutuvat useimmiten poikkeavasta rasituksesta. Ne korjaantuvat levolla, manuaalisella hoidolla ja joskus kortisonipiikillä. Seniorilla taustalla on usein olkapäätä ympäröivän kiertäjäkalvosimen tai sen osan ilman havaittavaa traumaakin syntynyt repeämä, jonka käypää hoitoa on fysioterapeutin valvoma oikeaoppinen harjoittelu. Vaiva ottaa joskus parantuakseen kuukausikaupalla – joskus toista vuotta. Leikkaus tulee kyseeseen vain poikkeustapauksissa.

Jäätynyt olkapää on taas nivelkapselin paraneva sairaus, johon liittyy särky-, jäykkyys- ja paranemisvaihe. Prosessi saattaa kestää parikin vuotta, ja tunnistetaan jossakin taudin vaiheessa siitä, että olkanivelen kaikki liikkeet ovat rajoittuneet. Olkanivelen kuluminen on harvinaista, mutta toki mahdollista. Koska olkanive­lesi on kipeä, heijasteoireet a­iheutuvat ilmeisimmin siitä. Vaivan jatkuessa käynet lääkärissä. Ultraääni ei ole olkapäävaivoissa kovin hyvä tutkimus, joten sen rajoitukset täytyy tuntea.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.