Apu

Kysy Kiminkiseltä: nokkosihottuma

Kysymys:

Ihotautilääkärini sanoo kyseessä olevan nokkosihottuma. Mikä auttaisi kutinaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kutina voi olla tosi stressaavaa. Matti Hannuksela määrittelee sen haluksi, useimmiten pakottavaksi tarpeeksi, raapia tai ainakin hieraista kutiavaa aluetta. Se on vähän niin kuin hinku, mistä voi seurata vinku. Puhutaan myös sisäisestä kutinasta. Sen syntymekanismit ovat moninaiset ja osin puutteellisesti tunnetut. Kyse on aistimuksesta, kuten kivussakin.

Kutinan syitä on valtavasti, joten niihin ei ole tässä tilaa laajemmin mennä. Joillakin on herkkä hipiä, toisilla yleissairaus, joillakin lääkitys, joillakin psykologinen tausta. Yleisin kutinan syy lienee tulehdus ihossa. Sinulla on siis nokkosihottuma eli urtikaria, jota potee noin 20 prosenttia väestöstämme joskus. Itsekin sain sen kerran armeijan verkkopaidasta lenkillä, vaikka en ole tippaakaan allerginen – liekö pesuun käytetty täystuhoa.

Akuutti alle kuusi viikkoa kestänyt nokkosihottuma liittyy yleensä tulehdustauteihin. Se voi olla myös anafylaksian ensioire. Oma lyhyt urtikariani lienee ollut kosketusperäinen. Toistuvissa tapauksissa tarkistetaan lääkitys, ravinto, fysikaaliset ärsykkeet ja rasitus.

Krooniseksi vaiva määritellään silloin, kun se kestää yli kuusi viikkoa, kuten Sinulla. Taustalla on usein autoimmuunimekanismi tai tuntematon syy. Laajoista tutkimuksista on harvoin apua. Diagnoosi perustuu haastatteluun ja aistivaraisiin havaintoihin.

Perushoitona toimivat antihistamiinit, joita tarvitaan joskus enemmän kuin lääkäri määrää (toki lääkärin luvalla). Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ja valita parhaiten toimiva. Joskus tarvitaan rapsakka lyhyt kortisonikuuri suun kautta, jos oireet ovat rajut. Joskus käytetään valohoitoa, immunosupressiivista lääkitystä, montelukastia ja ranitidiinia.

Olet asian parhaiten tuntevan nahkatautilääkärin hoidossa, joka osaa Sinua varmasti parhaiten auttaa. Muista, että hyvään hoitoon liittyy aina takuu: mene oven taakse, ellet ole saanut riittävästi apua vaivaasi!

Julkaistu: 25.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.