Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nivelten kuluminen

Kysymys:

Olen kypsässä iässä oleva mies ja kärsin kovista kulumakivuista. Ne lienevät työperäisiä, tosin niitä ei silloin vielä huomannut. Onko nivelkulumiin olemassa mitään parannuskeinoa? Jotain linimenttiä yms. olen yrittänyt käyttää tässä elämänlopun aattona.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koneisto kuluu ikääntyessään. Miksi toisilla kulumaa esiintyy enemmän ja nuorempana ja miksi toiset eivät siitä kärsi? Kulumassa eli artroosissa kyse on aluksi nivelruston sairaudesta, mutta jatkossa kaikki nivelen rakenteet vaurioituvat. Nivelrustovaurion perimmäistä aiheuttajaa ei tunneta, mutta perinnöllisyydellä ja elämäntavoilla on vaikutuksensa. 

Puolisoni suvun miehet ovat lupsakoita, pääsääntöisesti myönteisellä tavalla omapäisiä ja keskivartalolihavia, mutta eivät kuitenkaan pode metabolista oireyhtymää. Vanhemmiten heille pitää laittaa vähintään toiseen lonkkaan tekonivel. Geeneillä on merkitystä, mutta niiden ilmiasuun on mahdollista vaikuttaa elämäntavoilla paljonkin.

Mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän vakuutun kaikkinaisen aktiviteetin ja liikkumisen terveyttä edistävästä vaikutuksesta. Se on äärimmäisen keskeinen tuki- ja liikuntaelimistölle. Kun ajatellaan vaikkapa nykyään jo nuorilla yleistä kroonista selän rappeutumaa tai niskavaivoja, millään muulla keinolla kuin monipuolisella liikkumisella ei ole mahdollista saavuttaa pysyvää apua. Mikään lääke tai yksittäinen toisen antama terapia ei ole pitkäkestoisesti ennusteeltaan vaikuttavaa!

Toiminnallisuus repimistä ja huonoja yksipuolisia asentoja välttäen muovaa yleensä nivelet kestämään kuluneinakin hämmästyttävästi. Tämä on nyt huomattu myös ortopediassa, jossa turvaudutaan puukkoon yhä harvemmin.

Liiku, liiku vaikka kontaten, venyttele ja huolehdit niveltesi liikelaajuudesta. Kipuun turvallisin lääke on parasetamoli maksimiannoksenaan aikuisella 3 g/pv. Tehokkaampi se voisi olla, myönnän. Tulehduskipulääkkeiden kanssa pitää olla varovainen etenkin, jos potee verisuonisairauksia tai vatsahaavavaivoja. Marevanin tai uudempien veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa ne eivät sovikaan – voiteidenkin kanssa pitää varoa. Hevossalvoja ja muita linimenttejä voi tietysti kokeilla, jos nahka kestää. Joskus tarvitaan kortisonipistoksia esim. turvonneeseen polveen. 

Mene Osmo hyvä terveyskeskuslääkärillesi, joka kartoittaa niveltesi tilanteen tutkimalla ja tarvittaessa kuvaamalla. Saat hoitosuunnitelman. Vaikka leikkauksia käytetään enää harvemmin, on niillekin sentään vielä oma aikansa ja paikkansa taivaan alla silloin, kun toimintakyvyn menetys on muuten uhkaamassa. Heti niihin ei tule turvautua.

Julkaistu: 28.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.