Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nivelrikko

Kysy Kiminkiseltä: Nivelrikko

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 93-vuotias nainen ja mielestäni melko hyvässä kunnossa. Viime aikoina minulle on kuitenkin sanottu, että polvissani on nivelrikon alkua, ja nyt olen huomannut myös toisessa nilkassani sensuuntaisia oireita. Kävelemistä ne eivät kuitenkaan vielä ole haitanneet. 

Minulla on paljon harrastuksia, ja pidän liikkumisesta. Käyn kerran viikossa vesijumpassa ja samalla meressä, myös talvella. Niistä pidän, ja minulle on sanottu, etteivät ne haittaa nivelrikkoa, päinvastoin. Miten minun pitäisi elää, että voisin liikkua mahdollisimman kauan? 

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Onpa mieltä ylentävää saada kirje kaltaiseltasi teräsmuorilta. Mikäli nivelissäsi ei 93-vuotiaana olisi jo vähän nivelrikon alkua, olisivat maailman kirjat pahemman kerran sekaisin. 

Terveyden ydin piilee elämännälässä – halussa elää tämä ainutkertainen elämä täydeksi monipuolisesti koheltamalla: vesijumpaten ja avannossa uiden vielä sadan vuoden pyykin lähestyessä. Monet rajat ja uskomukset ovat ihmisen keksimiä ja vahvasti asenteellisia. Vuorenmaan Matillekin esitettiin täällä Saarijärven Pullistuksessa hänen ollessaan vain vähän yli kolmekymppinen, että lopeta jo se juokseminen. Kioton maraton oli voitettuna ja mies parhaimmillaan. Nyt hän juoksee tekonivelten pönkittämänä eikä koskaan lopeta liikkumista. 

Kysymyksesi on samalla vastaus, jonka sisällön tiedät hyvin itsekin. Jatka juuri samaan malliin. Toiminnallisuus säilyy vain toimimalla. Sillä tavalla säästytään usein myös turhalta ortopedialta. Jos nivelet kipeytyvät kävelystä, voit monitoimimummona vaihtaa välillä lajia uintiin tai kuntopyöräilyyn, jotka eivät kuormita siinä määrin kantavia niveliä. 

Kirjeesi kirvoittaa iskulauseen, jonka haluan välittää koko Suomen kansalle: ”Liikkukaa hyvät ihmiset, liikkukaa vaikka kontaten, mutta liikkukaa.”

Julkaistu: 1.1.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.