Apu

Kysy Kiminkiseltä: nivelpussintulehdus

Julkaistu: 22.4.2013

Kysymys:

Mistä nivelpussintulehdus voi johtua ja miten se saadaan parannettua? Minulla se todettiin magneettikuvasta. Vaiva todettiin limakalvontulehdukseksi, mutta vaivana olivat myös alentuneet selkärankanivelien välit ja lisäksi hieman epäselvä ahtauma. Sain kotihoito-ohjeet jumppaan, jota olen tehnyt päivittäin ja joka kestää yli puoli tuntia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nivelonteloon voi kertyä nestettä, jolloin puhutaan nivelen tai nivelkalvon tulehduksesta synoviitistä. Niveltulehdus ei välttämättä edellytä nesteen muodostusta, mutta yleensä sitä on ainakin nimeksi. Tulehdus voi joskus harvoin olla bakteeriperäinen, mutta yleisimmin reumaattinen tai kihdin aiheuttama ja valtaosaltaan steriili.

Kun esimerkiksi kuluneessa polvessa rispaantuneet rusto ja nivelpinnat hankautuvat rasituksessa toisiaan vasten, voi nivelkalvo ärsyyntyä erittämään nestettä. Sitäkin kutsutaan tulehdukseksi. Silloin nivel tyhjennetään ja tulehdus sammutetaan kortisonilla.

Nivelten läheisyydessä sijaitsee jänteitä ja kalvoja voitelevia limapusseja. Nämäkin voivat tulehtua nivelten tapaan, jolloin niihin kertyy tulehduseritettä. Paineesta ja tulehdusärsytyksestä aiheutuu kipua. Vaivan taustalla on useimmiten rasitus.

Bakteeriperäisiä limapussintulehduksia tavataan useimmiten polvilumpion päällä ja kyynärpäässä toistuvan hankauksen seurauksena. Kysymyksestäsi voi päätellä, että Sinulla on vaivaa selässä, eikä sen syy ole selvinnyt yksiselitteisesti. Ainakaan ahtaumaa ei ole niin paljon, että leikkausta tarvittaisiin.

On vaikeaa selvittää tarkalleen, mistä rakenteista kipu selässä johtuu, ellei ole kyse hermoja tai selkäydintä painavasta välilevytyrästä tai selkäydinkanavan ahtaumasta. Tällöin kipu säteilee jalkoihin ja johtuu hermojen pinteestä. Kipua aiheuttavat myös nikamien luhistumat ja varsinkin vanhemmiten joskus ilmaantuvat kasvaimet. Niitähän Sinulla ei onneksi ole.

Tapauksessasi kivun syitä on useita. Iän mukanaan tuoma kuluma syö rangassa olevia pikkuniveliä ja aiheuttaa niihin virheasentoja ja niveltulehduksia. Välilevyt rappeutuvat ja repeilevät. Tukikudokset joutuvat mukautumaan näihin muutoksiin. Prosessissa on mukana paljon tulehdusta. Sen huomaa siitäkin, että satunnaisten kortisonipistosten yhteydessä ikäisesi selkävaivat lievittyvät hyvin usein. Monet tulevat hakemaan niitä yhä uudelleen, eivätkä he tulisi, elleivät kokisi niistä olevan apua.

Kortisonin jatkuvan käytön haittojen vuoksi pistoksia tulee antaa harkiten eikä kovin usein, eikä niitä oikein virallisesti suositellakaan. Perushoito on Sinulla hanskassa: päivittäinen liikkuminen ja jumppa. Erityisesti aamuvoimistelu on hyvästä. Turvallisin kipulääke on parasetamoli. Glukosamiinin ja uudemman kondroitiinisulfaatin (Cartexan) on todettu jossain määrin lievittävän kuluneiden nivelien tulehdusta ja kipua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.