Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nivelkipu kiusaa

Kysymys:

Mikä auttaisi nivelsärkyyn, jossa paikka vaihtuu lähes päivittäin? Oireiden mukaan minua hoidetaan reumalääkkeillä: Salazopyrin ja nyt lisänä Oxiklorin. Pahinta on leukaperien kipu. 

Olen 30-vuotias ja harrastan paljon liikuntaa. Minkälaista tuhoa tällainen paikkaa vaihtava nivelsärky tuo tullessaan?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyppykuppa ja -keppi tahdittavat joskus ihmisen elämää. Todellisuudessa sukupuolitauti ei hyppää viattomaan sivustakatsojaan. 

Paikkaa vaihtavaa jäsensärkyä vanhempi kansa kutsuu reumatismiksi, mikä ei tarkoita nivelreumaa. Klassinen nivelreuma on yleensä useassa mieluummin pikkunivelessä esiintyvä krooninen niveltulehdus, johon voi liittyä aamujäykkyyttä, millä ei tarkoiteta tässä miehistä potentiaalia. Nivelrikon yhteydessä aamukankeus kestää kymmenisen minuuttia – nivelreumassa pidempään, sitä pidempään mitä aktiivisempi tauti on. 

Nivelreumassa mikä tahansa nivel voi sairastua, mutta tyypillisimmin kohteina ovat ranteet, sorminivelet ja päkiät. Oikein klassinen nivelreuma alkaa päkiän nivelistä, kuten itsellenikin kävi. Tautiin sairastuu vuodessa noin 2000 suomalaista, ja heistä kaksi kolmesta on työiässä. Naisilla nivelreuma on 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä ja lähisukulaisella sairastumisriski on 2-4-kertainen. Äidilläni ja hänen sisarellaan oli reuma.

Paikkaa nopeahkoon tahtiin vaihtava niveltulehdus tunnetaan hyppyreumana. Koska käytät reumalääkitystä, kohtuullinen epäily tästä diagnoosista Sinunkin tapauksessasi vallitsee. Tärkeintä nivelreuman selvittämisessä on esitiedotuksen vastavuoroinen analysoiminen ja nivelten aistinvarainen tutkiminen. Reumatekijöitä ei pidä määrityttää kuin todennetun niveltulehduksen (synoviitti) yhteydessä, sillä tavanomaiset reumakokeet osoittautuvat sangen usein positiivisiksi oireettomassa väestössä. Kaikki nivelreuma ei ole reumatekijäpositiivista eivätkä kudostuhoa mittaavat ns. tulehduskokeet (Senkka ja Crp) aina kohoa. 

Nivelreuma hoidetaan aloittamalla nopeasti monilääkehoito (metotreksaatti, sulfasalatsiini, hydroksiklorokiini ja pieni annos kortisonia), jolla muutaman kuukauden kuluessa saavutetaan yli puolella sairastuneista oireettomuus (remissio). Mikäli taudin aktiviteetti ei sammu, siirrytään biologiseen lääkkeeseen, kuten itselläni. Sen yhteydessä pitää käyttää metotreksaattia, jolla vähennetään elimistön tuottamia vasta-aineita biologista lääkettä kohtaan, ja siten varmistetaan sen tehoa. 

Tapauskohtaisesti nivelreumassa tai sen epäilyssä käytetään vasteen mukaisesti lääkkeitä – Sinulla sulfasalatsiinia ja klorokiinia. Hoitamillani hyppyreumapotilailla tauti on osoittautunut melko helppohoitoiseksi. Kohdallasi valittu pieni lääkitys viittaa siihen. Kaikista tehokkain tapa lääkitä on antaa tulehtuneeseen niveleen kortisonipistos – tietenkin potilaan pitää käyttää samanaikaisesti peruslääkitystään. Yleensä niveloire lähtee kuin kuppa Töölöstä jo muutamassa tunnissa ja norjistaa mahdollisia muitakin kipeitä niveliä. 

Nivelreuman hoidon tavoitteena on niveltuhon estäminen. Nopealla ja määrätietoisella nykyhoidolla se yleensä onnistuu. Älä ole huolissasi. Liiku ja jatka elämääsi kuten tähänkin saakka! Käy kontrolleissa ja valitse omalääkäri, johon saat heti yhteyden, jos nivel tulehtuu. Kortisonipistos nopeasti tökättynä on ihmelääke – reumapotilaat sen tietävät.

Julkaistu: 15.2.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.