Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nivelet kipeytyvät, mistä se johtuu?

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu 7.2.2018

Kysymys:

Vaivani alkoi tammikuussa 2017 hiihdon jälkeen. Ensin kipeytyivät olkapäät, ja sain niihin kortisoni-pistokset. Ne veivät vaivat täysin pois joksikin aikaa, mutta kivut alkoivat uudelleen.

Aamulla ylösnousu sängystä on tosi hankalaa. Maatessa ei ole kipua missään, mutta kun vaikka kättään heilauttaa, lihaksissa on kipua.

Myös nivelissä on välillä särkyä. Oikea ranne oli vastikään kolme päivää niin kipeä, ettei kahvikuppia voinut nostaa. Sitten kipu häviää ja siirtyy toiseen paikkaan.

Reumatologi sanoi, ettei hän voi luokitella vaivojani reumaksi. Kysyessäni miksi ei, hän vastasi, etten ole tarpeeksi kipeä. Mielestäni kivut ovat välillä tosi tuskallisia.

Mitä tämä vaiva voisi olla ja minkä alan lääkärin luokse minun pitäisi hakeutua, että saisin apua?

Elsa

Näytä vastaus

Vastaus:

Kivun määrä ei kuulu reuman diagnostisiin kriteereihin. Oletan, että tarkoitat nivelreumaa, josta se pahempi muoto on autoimmuunisairaus. Se juuri on itsellenikin siunaantunut äitini suvun perintönä.

 Aluksi hiihto saattoi liikakuumentaa olkapäät. Tosin rasitus pahentaa tai laukaisee reumaattistakin tulehdusta. Kortisoni on ihmelääke: heti sen perästä on ihminen kuin lentoon lähdössä – varsinkin reuman aiheuttamassa tilassa.

 Pitkittyessään aamukankeus viittaa paitsi potenttiin urokseen myös nivel- tai lihastulehdukseen. Kansa kutsuu polymyalgiaa lihasreumaksi. Se on plus viisikymppisten vaiva, jossa yläkropan ja/tai lantion lihaksia särkee ja ihminen muuttuu aamukankeaksi. Senkka ja Crp yleensä kohoavat reippaasti ja kortisoni auttaa. Polymyalgia ei kormuuta niveliä, mutta nivelreumaan voi liittyä joskus vahvakin polymyalginen komponentti.

 Myös sellainen nivelreuman muoto tunnetaan, missä tulehdus vaeltaa kuvaamallasi tavalla nivelestä toiseen. Ensin voi tulehtua ranne, joka oireilee muutaman päivän ja paranee joko omia aikojaan tai kortisonipiikillä. Sitten on vuorossa vaikka olkapää, sitten ranne ja niin edelleen. Tätä kutsutaan osuvasti hyppyreumaksi (hyppykuppa on vallan toinen vaiva). Sen hyvässä vaiheessa ei potilas eikä lääkäri näe mitään reumaan viittaavaa.

 Joskus oikeaan diagnoosiin on mahdollista päästä vain potilaan tilaa hiljakseen seuraamalla. Sairaudet voivat parantua, puhjeta tai aktivoitua lääkäristä riippumatta. Turvallinen osoite on oma terveyskeskuslääkäri. Tarvitaan kokeita autoimmuuniprosessin poissulkemiseksi ja kudostuhon mittaamiseksi, aistinvaraista tutkimista, kuulemista ja sitä seurantaa. Kyllä se tauti yleensä tapansa näyttää. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.