Apu

Kysy Kiminkiseltä: naisen haluttomuus

Kysymys:

Olen 60-vuotias, ystävättäreni 59. Meillä molemmilla on ongelmana se, ettei tee miestä mieli. Missähän vika?

Ystäväni sanoi, että ”homma” tuntuu miehen kanssa vain pakkopullalta. Meillä molemmilla on Tyroxin-lääkitys, minulla lisäksi astma-, keuhkoahtauma- ja allergialääkitys. Voisitko auttaa? Olomme on kuin 30-vuotiaalla, mutta haluja ei ole.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yritin valottaa seksuaalista haluttomuutta vastauksena numerossa 20/16. Häntä ei ollut koskaan missään iässä haluttanut. Rohkenen olettaa, ettei teidän tapauksenne ole näin totaalinen. Probleema on sen verran yleinen ja vaiettu, että siitä kannattaa puhua.

Olette kypsään ikään ehtineitä, joten teillä on taatusti jo tietoa ja elämänkokemusta seikoista, jotka heikentävät seksuaalista halua. Vika voi olla miehessäkin. Herää kysymys: vain omassa miehessäkö? Onko niin, että halunne koko kaksilahkeisten heimoon on hiipunut? Vieraisiin en neuvo menemään, pois se minusta. Me elämänmittaisesti samassa parisuhteessa olevat tiedämme, että halujen säilyttäminen edellyttää elävää mielikuvitusta, leikkimieltä ja rasvapurkkia

–  ja avointa keskustelua puolison kanssa, mikä on toimivan parisuhteen edellytys.

Liittyykö haluttomuus koko seksiin – yhdynnän lisäksi itsetyydytykseen? Matti Huttusen mukaan seksuaalisesta haluttomuudesta kärsivälle on ominaista jatkuva seksuaalisen halun tai seksuaalisten mielikuvien vähäisyys tai puuttuminen.

Haluttomuus on tavallinen ongelma: 15–35 % suomalaisnaisista kokee haluttomuutta parisuhteissaan, jopa 70 % menopaussi-iässä. Halukkuuden normaaliuden määrittäminen lienee mahdotonta. Tavallisimmin taustalla piilevät uupumus, ristiriidat kodin ja työn välillä sekä parisuhteen arkeen sekä seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvät odotukset, ja toiveissa pettyminen. Tietenkin perussairauksienne lääke- ja muun hoidon, kuten tupakoimattomuuden, tulee olla kunnossa.

Huolehtikaa, että kilpirauhashormonipitoisuutenne ovat riittävällä tasolla, ettei sen takia ole käsijarru päällä.

Julkaistu: 16.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.