Apu

Kysy Kiminkiseltä: Muistikatkokset

Kysymys:

Olen 77-vuotias mies. Kokonaiskolesterolini on ollut monta vuotta noin 2,9 lääkityksen ja kai suhteellisen terveellisten elämäntapojen ansiosta. Sydämen ohitusleikkaus tehtiin HYKSissä 1987. Kunto on nykyään ikään nähden hyvä. Alapää toimii, mutta huolenaiheeni onkin yläpää.

Viime kesänä tuli pari kertaa autolla ajaessani, ihan tutulla tiellä, muutaman sekunnin mittainen hätä: mihin olen menossa, mistä pitää kääntyä? Todella ikävä tunne! Nyt lokakuussa olin menossa jumppaan, kun yhtäkkiä liikennevaloista lähtiessäni tuli taas ”se kauhea tunne”: mihin olen menossa, mille kaistalle pitää kääntyä, että pääsen jumppasalille. Olen ajanut samaa reittiä vuosikausia, joten jotain kai tapahtui ajattelussa.

Yöllä kun herään ja ennen kuin saan unta uudelleen, tulee mieleen jokin aamulla muistettava asia kristallinkirkkaasti, mutta vaikka yritän painaa sen kallooni, aamulla se ei enää muistu millään. Joko pitäisi mennä kallonkutistajan puheille, varsinkin noiden ajaessa tulevien muistikatkosten vuoksi?

Verenpaineeni on 130/80. Lääkitykseni on Primaspan 100 mg, Ormox 20 mg 1+1, Metomylan 47,5 0,5+0,5, Atortavastatin 10 mg 1 illalla, Cardace 5 mg 1 aamuisin ja Seredetide diskus 50/250 1+1.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Muistelet varmaan juuri edesmenneen Henning Mankellin hahmoa Wallanderia, joka sai autolla ajaessaan kohtauksia, jotka olivat ensimmäinen merkki Alzheimerin taudista. Toki näin saattaa joskus käydä kuten Kekkosella juhlapuheessa, mutta siinä tapauksessa itsellänikin olisi dementia jo pitkällä. Alzheimer alkaa yleensä hitaahkosti vuoden parin sisällä lähimuistin huononemisena, mikä on kokonaisvaltainen ja jonka lähipiiri kyllä tunnistaa. Usein potilas itse kieltää asian.

Itselleni on käynyt ajaessa samalla tavalla. Ajan pitkiä matkoja autolla, ja ilmeisimmin ajatukset ovat liidelleet ties missä ja sitten äkisti tulee kauhistuttava tunne, että mikä maa, mikä valuutta. Tämmöinenhän voi liittyä stressiin ja riittämättömään uneen. 

Se taas on tyypillistä, että yöllä herää miehiselle pakottavalle rakontyhjennysreissulle ja mieleen putkahtaa loistava kolumnin aihe ja ajattelee, että painanpa tuon nyt mieleeni aamuksi ja sitten herättyä sitä ei muista enää kirveelläkään. Olen jo oppinut laittamaan neronleimauksen paperille muistiin saman tien. Tätä sattuu todella usein – päivälläkin. 

Sepelvaltimotaudin ennusteen ei tarvitse olla huono, mikä kirkastuu tapauksessasi: ohitusleikkaus jo vuonna 1987. Lääkityksesi on loistava ja varmasti myös elämäntapasi. Kolesterolin kuuluu olla korkean riskin potilaalla tuollainen. 

Kuvaamasi sattumukset sopivat hyvin normaaliuden raameihin. Elämä on kuitenkin aina yksilön elämää, jolloin mikä tahansa on mahdollista. Mikäli tunnistat vähääkään heittoa lähimuistissasi, ei ole haitaksi vaikka testauttaisit sen terveyskeskuksen muistihoitajalla. Nykyään tämä pikku toimenpide kuuluu ajokorttitarkastukseen ikäkuljettajilla kuin mestarille illallinen.  

Julkaistu: 20.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.