Apu

Kysy Kiminkiseltä: MRSA-bakteeri

Kysymys:

Minulle läheinen lapsi (tyttö) sai MRSA-bakteerin noin vuoden ikäisenä Englannissa. Hän selvisi siitä melko helposti. Suurin ongelma oli alavartalon iho-oireet. Hän ei ollut lainkaan sairaalahoidossa.

Hän on nyt 13-vuotias. Onko hän bakteerin kantaja koko ikänsä? Voiko bakteeri aktivoitua uudestaan? Onko asioita, mitä pitäisi ottaa huomioon? Huomaan itse huolestuvani, kun hän kuumeilee silloin tällöin. Entä myöhemmin mahdollisesti tulevat raskaudet? Voiko bakteeri siirtyä vauvalle ja voiko tämä olla vaarallista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Moni jakaa huolesi, joten kysymyksesi on erinomainen. Hämmennystä aiheuttaa se, että käsitys asiasta on muuttunut ja varmasti muuttuu tieteen kehittyessä. Myös eri sairaanhoitopiirien ohjeistukset poikkeavat edelleen toisistaan. 

Keskustelin tilanteesta Keski-Suomen keskussairaalassa toimivan infektiolääkäri Jaana Leppäaho-Lakan kanssa. Vastauksessani heijastuu hänen asiantuntemuksensa.

Se yleisviesti, minkä toivomme tästä asiasta Sinulle jäävän, on se, että pitää elää aivan normaalia elämää ilman pelkoja. 

Staphylococcus aureus (stafylokokki) on yleinen bakteeri, jota löytyy myös terveiden iholta ja nenän limakalvolta. Sen aiheuttamia infektioita hoidetaan etenkin penisilliinin sukuisilla antibiooteilla. Jotkut stafylokokit ovat tulleet vastustuskykyisiksi tavallisille antibiooteille, jolloin niitä kutsutaan metisilliinille resistenteiksi Staphylococcus aureuksiksi (MRSA).

Kantajuus tarkoittaa, että stafylokokki on iholla tai limakalvolla aiheuttamatta tautia – infektio taas sitä, bakteeri aiheuttaa oireisen taudin. Näin voi käydä sekä tavallisen stafylokokin että MRSA:n tapauksessa. 

MRSA:ta ja muita resistenttejä bakteerikantoja synnytetään holtittomalla antibioottien käytöllä. Erityisesti tietyt laajakirjoiset (moneen bakteeriin tehoavat) antibiootit ovat riskaabeleja varsinkin toistuvassa käytössä ja huonokuntoisilla potilailla. Vaaran paikka ovat sairaaloissa tehohoidetut leikkauspotilaat. 

Eräissä maissa, joissa antibiootteja saa vapaasti (mm. Egypti ja Intia), resistenttejä bakteereita sikiää jo lätäköissä. Hoitajan on todennäköisempää saada tällainen bakteeri turistimatkalla kuin potilaasta työssään. MRSA voi tarttua hoitolaitoksessa joko toisesta potilaasta tai valtaosassa tapauksista hoitajan tai lääkärin käsien välityksellä. Käsien pesu on tärkeää, ja tietenkin hoitoympäristö on pidettävä puhtaana. 

Hyväkuntoisella nuorella resistentti bakteeri voi hyvinkin hävitä. Koska MRSA esiintyy iholla ja nielussa, ei kuitenkaan voi koskaan olla täysin varma sen poistumisesta, vaikka otetuista näytteissä sitä ei enää löytyisikään. Aina on mahdollista, että näyte ei tavoita bakteeria. On esiintynyt tapauksia, joissa puhtaana pidetylle potilaalle on kuitenkin kehittynyt vaarallinen infektio, jonka aiheuttajaksi paljastui MRSA. Sen vuoksi tällä hetkellä suositellaan, että jos kerran potilaalla on MRSA todettu, se tieto pitää olla saatavilla tulevaisuuden varalta. 

On siis pieni mahdollisuus, että tytöllä voi olla elinikäinen kantajuus, minkä vuoksi hänen tulee olla tietoinen siitä mahdollisuudesta, jos jokin vakava infektio hänet joskus yllättää. Silloin on mahdollista päästä nopeasti aiheuttajan jäljille ja oikeaan hoitoon. Muuten tytön tulee elää ja työskennellä täysin normaalisti. Raskaudet, jos niitä elämään sattuu, eivät muodosta minkäänlaista ongelmaa. Mikäli sitten äiti kuitenkin sattuisi olemaan MRSA:n kantaja, on toki mahdollista, että myös lapsi tämän voi myöhemmin saada. Terveillä nuorilla ei ole kuitenkaan mitään syytä lähteä näyterumbaan, vaan heidän tulee elää aivan normaalia elämää. Resistentit bakteerit ovat hengenvaarallinen ongelma huonokuntoisilla monisairailla ikäihmisillä. ●

Julkaistu: 30.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.