Apu

Miten vyöruusu tarttuu ja onko siihen olemassa rokotus? – Apu-klinikka

Julkaistu: 9.7.2020

Kysymys:

Vyöruusu: Tuttavani on sairastunut vyöruusuun. Onko vyöruusu tarttuva tauti ja miten se le­viää? Olen kuullut, että siihen olisi olemassa rokotus. Kannattaisiko minun ottaa se? Olen 82-vuotias mies. Minulla on lääkitys verenpaineeseen ja kolesteroliin, muuten olen terve.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruusuja ei todellakaan sikiä vain hopeamaljoissa, vaan voi niitä satunnaisesti tavata vanhan linnan puistosta ja iholtakin. Niitä ei voi omia sen paremmin Kotka kuin renttukaan, vaan ne kuuluvat kaikille kuin Seinäjoen tango. 

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka on jäänyt hermojuurten tumakkeisiin vesirokon yhteydessä. Kaikkihan me olemme vesirokon sairastaneet.

Kun jostain syystä yleiskuntomme heikkenee, virus aktivoituu ja iskee hermojuurten kulun mukaisesti vain toiselle puolelle kehoa.

Vyöruusu voi iskeä myös raajoihin

Tyyppipaikkoja ovat vartalo ja kasvot, mutta sitä esiintyy myös raajoissa, jolloin diagnosoiminen voi olla vaikeampaa.

Tavallisesti ensimmäisiä oireita ovat ihon paikallinen särky, vihlominen tai kosketusarkuus. Rakkulaihottuma ilmaantuu päivän parin kuluttua paljastaen tyypillisen taudin. 

Vyöruusu kannattaa hoitaa lääkkein mahdollisimman pian ihottuman puhjettua, mikä todennäköisesti lyhentää taudin kestoa, nopeuttaa sen paranemista ja saattaa vähentää kiusallista jälkisärkyä, joka voi joskus seurata vyöruusua ja olla tosi kiusallinen. 

Vyöruusun ehkäisy rokotteella mahdollista

Vesirokkovirus voi tarttua rakkulavaiheessa olevasta vyöruususta sitä sairastamattomaan, mikä tulee ottaa huomioon, jos kohtaa solunsalpaajahoidossa olevia lapsia.

Vyöruusu ei sinänsä tartu vyöruusuksi toiseen lähimmäiseen. Se uusiutuu melko harvoin. 

Vyöruusun ennaltaehkäisyyn on periaatteessa olemassa rokote, jota käy suositteleminen yli 50-vuotiaille. Sitä on ollut vaikeaa saada Suomeen.

Nytkin, kun soitin apteekkiin, tarjottiin sieltä ei oota kuin entisestä rautakaupasta: ei oo, ei tuu, eikä tilata.

Päivitetty 9.7.2020 – Julkaistu 11.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.