Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten varmistetaan dementiariski?

Tapani Kiminkinen

Kuvat123rf

Kysymys:

Minulle tehtiin aivokuvaus. Yleislääkäri sanoi kaiken olevan ok ja mainitsi, ettei ole dementiaa. Normaalissa elämässä dementiaoireita tuntuu kuitenkin olevan jatkuvasti. Pitäisikö jatkaa tutkimuksia?

Vaimo

Näytä vastaus

Vastaus:

Kukapa meistä ei dementiaa pelkäisi – niin yleiseksi se on käynyt ihmisten eläessä yhä vanhemmiksi. Kuten olen palstallani korostanut, mitään lääkettä aivosolukuoleman estämiseen tai hoitamiseen ei ole. Sitä vastoin tiedämme, että monipuolisen aktiivisella ja terveellisellä elämällä on mahdollista taistella muistisairauksia vastaan. Erityisesti verenpaine- ja sokeritaudin hoito sekä pahanlaatuisten pienten kolesterolihiukkasten saaminen verenkierrossamme minimiin ehkäisee vaskulaarista dementiaa (verenkierron häiriöihin pohjautuvaa). Minua hirvittää se, että kahdella miljoonalla suomalaisella on liian korkea verenpaine ja tyypin II sokeritauti puolella miljoonalla. Jos näihin ei puututa napakasti, uhkaa tulevaisuudessa vaskulaarisen dementian lisääntyminen. 

Luin päästäsi otetun magneettitutkimuksen lausunnon. Yleislääkärisi on oikeassa – hyvältä sen näytti. Voit onnitella itseäsi, että vaskulaarisia muutoksia ei näkynyt! Muistialueetkin olivat mukavasti tallella.

Aivojen kuvantamislöydös ei kuitenkaan korreloi yksi yhteen havaittavien muistioireiden kanssa, vaikka tapauksessasi tulos on kieltämättä lupaava. Hoidamme aina itse potilasta, emme yksittäisiä tutkimustuloksia. Muistihäiriöissä kuvaamisen pääfunktio on sulkea pois harvinaisia mahdollisesti hoidettavia oireiden syitä. Toisaalta jos potilaalla on parin vuoden aikana ilmaantunut hiljalleen paheneva lähimuistin häiriö eikä hänellä ole merkittäviä verisuonisairauksia tai niiden riskejä, Alzheimerin taudin diagnoosi on jo tällä perusteella melko varma eikä aivojen kuvantaminen tuo juurikaan lisäarvoa. Toki se on hyvä tehdä etenkin nuorempana kuvauskapasiteetin parannuttua.

Muistihoitajan suorittamat muistia mittaavat testit muodostavat muistisairauksien tutkimisen perustan. Jos niissä ilmenee aihetta, edetään muutamiin laboratoriokokeisiin, kuvantamiseen ja joskus nuoremmilla laajempiin neuropsykologisiin selvityksiin. Yleensä muistisairauksissa itse potilas ei osaa olla kovin, jos ollenkaan, huolestunut oireistaan. Kun nyt kuitenkin koet jonkinlaisia oireita, ota yhteys oman terveyskeskuksesi muistihoitajaan ja tarkista asia.

Julkaistu: 25.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.