Apu

Kysy Kiminkiseltä Miten tarkka on muistihoitajan tekemä testi?

Tapani Kiminkinen

KuvatKuvapörssi/ Jupiterimages

Kysymys:

Kävin muistihoitajan luona ja sain ”puhtaat paperit”. Haluaisin tietää, kuinka tarkkoja nämä testit ovat. Mielestäni en onnistunut niissä kovin hyvin, mutta silti todettiin, että muistissani ei ole mitään hälyttävää. Testit olivat mielestäni aika yliampuvia ja lapsellisia.

Heli

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska olet huolissasi muististasi, jo se kertoo, ettei siinä todennäköisesti ole pahempaa vikaa. Varsin usein todellista muistisairautta poteva ei tunne merkittävää osallisuutta muistihäiriöönsä: ”Ittelläs on dementia”. Taistelu ajokortin myöntämisestä näissä tapauksissa on arkipäiväistä ja piinallista, koska potilas ei kykene asiaa itse ymmärtämään. 

Lyhyt ”lapsellisia” kysymyksiä sisältävä MMSE-testi on vain seulova, eikä se sovellu älynystyröitään hieroneiden tutkimukseen – muun muassa opettajat selviävät siitä heittäen, vaikka heillä olisikin jo sen tasoinen dementia, minkä ­lähipiiri huomaa arjessa. Sen vuoksi käytämme Suomessa jatkotutkimuksena kattavampaa CERAD-patteristoa, mikä todentuu jo paljon tarkemmaksi. Tämä luonnistuu mainiosti osaavalta terveyskeskuksen muistihoitajalta. 

Oletan, että Sinulle on tehty CERAD. Jos näin on, ja selvisit siitä hyvin, voit olla tällä hetkellä huoletta. Muutenkaan ­ei vallitse suurempaa hätää, sillä ei ole olemassa lääkettä, joka vaikuttaisi Alzheimerin taudissa itse solukuolemaan taudin missään vaiheessa. ­Parantava lääkehoito ei siis ­voi myöhästyä, koska sitä ei ole. Nykyään käytettävien ja oireisiin mahdollisesti vaikuttavien valmisteiden merkitys dementian kokonaisuudessa on vaatimaton. Keskeistä on elää Pekka Puskan ja Miia ­Kivipellon teesien mukaan monipuolisen terveesti ja ­mahdolliset sairaudet hyvin hoitaen, mikä on myös parasta aivoterveyden vaalimista. 

Julkaistu: 20.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.