Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten pääsisin uusiutuneen umpipussin eli divertikkelin leikkaukseen?

KuvatFotolia
Julkaistu: 22.2.2019

Kysymys:

Minulta leikattiin virtsarakon vierestä umpipussi, joka sisälsi neljä kiveä. Sekakiviä, sanoi lääkäri. Vaivat alkoivat noin neljä kuukautta sitten uudestaan. Lääkäri sanoi, että tarvitsee odottaa vuosi, että päästään leikkaamaan samasta kohdasta uudelleen. Kävin magneettikuvassa kolme viikkoa sitten, mutta nykyinen lääkäri ei ehdi sitä katsomaan. Onko yksityistä sairaalaa, missä pääsisin taas kuntoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jälleen olemme perusasioiden äärellä. Paineen lisääntyessä heikoin kohta pettää, jos on pettääkseen. Se pitää kutinsa niin maanpuolustuksen pitkillä rajapinnoilla kuin henkisen höyryn kiristäessä ohimoita. Vatsaontelon sisäisen paineen kasvaessa (erityisesti lihominen/rasvoittuminen), tyrän todennäköisyys kohdentuu vatsanpeitteiden heikoilla jäillä: leikkausarvet, navan ja nivusten seudut.

Ruokailuputken tapauksessa tilanne on sama. Vahvassa suolessa (paksusuoli) heikoin kohta sijaitsee siellä, missä verisuonet hyökkäävät suolen seinämään. Siihen voi kehittyä umpipussi (divertikkeli), minkä tulehtuminen matkii umpilisäkkeen tulehdusta, mutta oire paikantuu yleensä alavatsan vasemmalle puolelle.

Virtsarakko ei tee poikkeusta muihin onteloihin verrattuna. Paine sen sisällä kasvaa, mikäli rakon tyhjenemisessä on este. Tällöin rakko yrittää kuin tuskassa lisätä painetta saadakseen puserrettua pissaa ahtauman läpi virtsaputkeen ja sitä kautta nurkan taakse tai mihinkä tahansa loppusijoituspaikkaan.

Tässä kohtaa oli soittaminen luottourogilleni Mika Raitaselle Seinäjoelle. Mika kertoi, että aivan varmasti virtsarakon umpipussista on oltava kysymys, koska vaiva on korjattu avoleikkauksella. Virtsajohtimien kivet ronkitaan pois tähystimen avulla. 

Sain tietää samalla, että virtsarakon umpipussi liittyy yleensä rakon virtausesteeseen. Eturauhanen ei voi olla kysessä, kun kysyjä on nainen. 

Virtauseste voi olla naisillakin vaikkapa hankalamman laskeumavaivan yhteydessä. Tämän mahdollisuus pitää sinultakin selvittää.

Se ei ole minkään valtakunnan peruste, ettei lääkäri muka ehdi kuviasi katsoa. Mikäli asia on todella näin, kyse on huonosta palvelusta. Mikan vastaukseen viitaten, tässä eivät riitä pelkät kuvat. Tarvitaan sekä gynekologin että urologin asiantuntemusta selvittämään, miksi divertikkeli tuli, ja onko se uusinut. Painosta sinua hoitavaa yksikköä selvittämään asia loppuun.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.