
Kysymys:
Olen 77-vuotias mies. Rytmihäiriö on todettu vuonna 2011, pallolaajennus tehty tammikuussa 2017. Nyt vapina rasituksessa pahenee, ja äänessä on käheyttä. Käsiala on muuttunut pienemmäksi. Suolen toiminta on vaikeaa. Lisäksi on päänsärkyä ja kömpelyyttä. Lääkityksenä Marevan 4,5 mg/päivä sekä eturauhasvaivaan Tamsumin 0,4 g ja Finasterid 5 mg.
Vastaus:
Pää pönttöön ja äkkiä! Näin lyhyt vastaus vaatii perustelut. Pöntöllä en tarkoita tässä vessamallia vaan magneettitutkimusta. Perinteisen lääkärintaidon vielä vallitessa päätä saatettiin tarjota jääkylmään veteen. Kyse oli tällöin nopean eteisperäisen kiertoaktivaation perustuvan rytmihäiriön (SVT) hoitamisesta (tunnetaan nykyään ”uimarin tautina”. Se ei kuitenkaan liity uimiseen). Kaulavaltimoiden katveessa majailevien autonomisen hermoston päätteiden stimuloiminen saattaa katkaista rytmihäiriön. Kerran onnistuin nuorena lääkärinä tässä kevyesti kaulaa toiselta puolelta hieraisemalla, mikä teki kutaa vaatimattomalle maineelle.
Tulkitsen, että Sinulla on eteisvärinä ja sepelsuonia rassattu. Virtsan kulkua helpotetaan putkea ja rakon kaulaa rentouttavalla Tamsuminilla ja eturauhasta pienennetään Finasteridillä – tavanomaista settiä. Marevanilla ehkäistään hyytymien muodostumista vasempaan eteiskorvakkeeseen ja siten myös aivoinfarkteja. Uudempia antikoagulantteja kuin Marevan on, joten voit kysyä lääkäriltäsi niiden soveltuvuudesta tapauksessasi.
Parkinsonin taudin yksi tyyppioire on lepovapina. Mikäli vapinaa ei esiinny lainkaan levossa, kyse lienee muusta. Toki Parkinson-vapinaa voi esiintyä myös lihastyössä. Yleisimmin esimerkiksi käden liikkeissä ilmaantuva vapina on hyvänlaatuista, niin sanottua essentiaalista laatua. Se voi alkaa jo nuorena mutta tavallisemmin keski-iässä. Lisäksi sillä on perinnöllistä taustaa.
Käsialan pieneneminen, suolen laiskistuminen ja jonkinlainen kömpelyyskin ovat Parkinsonin oireita. Oikein tyypillistä on kasvojen ilmeiden ja kävelyn myötäliikkeiden niukkeneminen. Mikäli potilasta ei ole tavannut pitkään aikaan, olemuksen muutokset tökkäävät kyllä lääkärin silmään potilaan astellessa vastaanotolle.
Mikäli kuvaamasi oireisto on hyökännyt päälle päänsärkyineen ja kömpelyyksineen päivineen muutamien kuukausien/viikkojen aikana pahentuen, on välttämätöntä kurkistaa pikaisesti kallon luiden sisäpuolelle.
Olisi erinomaisen helpottavaa, mikäli tähän ihmiskeho -merkkiseen tuotteeseen olisi suunniteltu konepelti, jonka voisi kätevästi avata niin rinta- ja vatsaonteloiden kuin pääkopankin osalta. Koska näin ei ole, tulee pään tapauksessa turvautua ensisijaisesti magneettikuvaukseen.
Kuvaamasi oireet voisivat pahimmillaan sopia kallon sisäiseen tilaa vievään prosessiin, kuten kasvaimiin tai kovankalvon alaiseen verenvuotoon, miksei joskus spontaaniin aivoverenvuotoon tai -infarktiinkin ja satunnaisesti MS-tautipesäkkeeseen. Lisäksi esiintyy useita todella harvinaisia keskushermoston sairauksia. Parkinsonin tauti ei tule esiin kuvauksissa, vaan diagnoosi tehdään oireiden ja lääkärin aistiensavaraisesti tekemien löydösten perusteella. Magneettikuvausta tarvitaan usein muiden syiden poissulkuun.
Ei nyt kuitenkaan lähdetä maalailemaan piruja seinille, vaikka kokonaisuuden kannalta näistäkin on mainittava. Toivon todella, että saat pääsi pikaisesti pönttöön ja tutkimuksesta terveen paperit!
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.