Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten eteiskammiovärinää hoidetaan?

Kysymys:

Minulla todettiin eteiskammiovärinä. Miten sitä hoidetaan? Onko se kovin vaarallista? Syön rytmihäiriölääkkeitä ja verenohennuslääkkeitä. Voinko syödä mitä vain? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kerrataan oleelliset. Laskimoveri palaa sydämen oikeaan eteiseen ylä- ja alaonttolaskimoita pitkin. Oikea eteinen hujauttaa veren oikeaan kammioon. Eteisen ja kammion välissä on läppä takaisinvirtauksen estämiseksi. Oikea kammio pumppaa veren edelleen keuhkovaltimoon, jonka tyvessä on venttiili. Hapekas veri palaa keuhkoista keuhkolaskimoita pitkin sydämen vasempaan eteiseen. Tätä systeemiä kutsutaan pieneksi verenkierroksi. Koska sen pyörittämiseksi tarvittava paine ei ole kovin suuri, sydämen oikean puolen kuorma on huomattavasti pienempi kuin vasemman.

Vasen eteinen pumppaa veren vasempaan kammioon (väliventtiiliä kutsutaan mitraali- eli hiippaläpäksi). Vasen kammio bodaa veren aorttaan, jota pitkin se suihkuaa koko elimistöön niin päähän kuin raajoihinkin. Aortan tyvessä on venttiili, aorttaläppä, jonka välittömässä läheisyydessä avautuvat sydänlihasta ruokkivat sepelvaltimot. 

Sydänlihaksen supistumista koordinoi sähköisesti tahdistin, joka sijaitsee oikean eteisen katossa. Sieltä lähteviä piuhoja pitkin sähkö-impulssi herättää sydänlihassolujen ­supistumisen. Eteisten ja kammioiden välille on järjestetty impulssin kulussa pieni viive, jotta eteiset ehtivät pumpata veren kammioihin. 

Kammiovärinällä tarkoitetaan sydänlihaksen villiä supistelua, joka on täysin tehotonta, eli käytännössä sydänpysähdys. Sen voi laukaista ­sydänlihaksen akuutti hapenpuute sydäninfarktin yhteydessä. Hapenpuutealue voi olla niin pieni, ettei potilas tunne oireita, mikä selittää yllättäviä äkkikuolemia. Kammiovärinän voi laukaista johtoratasysteemin häiriö, lääke tai esimerkiksi sydänlihaksen tulehdus. 

Eteisvärinässä (flimmeri) sähköimpulssit risteilevät eteisissä, minkä vuoksi ne supistelevat miten sattuu muutamia satoja kertoja minuutissa. Tätä voidaan hyvin luonnehtia värinäksi. Koska eteisten synkronoitu supistuminen puuttuu, kammiot saavat verta tehottomasti. Sydämen lyöntien välit käyvät epäsäännöllisiksi ja pumppausteho pienenee. 

Vaara piilee siinä, että eteisten väristessä veren virtaus ­hidastuu eteistasolla, jolloin on mahdollista, että vasemman eteisen korvakkeeseen muodostuu hyytymä. Se voi lähteä vasemmasta eteisestä vasempaan kammioon, joka pumppaa sen aivoihin tai muihin elimiin. Syntyvä aivoinfarkti on usein massiivi ja kohtalokas. 

Eteisvärinä yleistyy iän myötä, sillä kone kuluu käytössä. Taustalla on usein sydämen kuormitusta lisäävä sairaus, kuten verenpaine- tai sepelvaltimotauti, läppävika tai liikalihavuus. Harvinaisempia syitä on reipas kauppalistallinen. Aina erityistä vikaa ei iän lisäksi löydetä. Joskus taipumus eteisvärinään ilmenee jo nuoremmalla terveessä sydämessä. Silloin hyytymän vaara on vähäinen.

Nuorempana eteisvärinän yleensä aistii epäsäännöllisenä nopeana rytminä ja huonona olona. Joskus sydämen heikentynyt pumppausteho antaa vihjeen vastamäessä. Vanhempana diagnoosi tulee usein sattumana. Hyytymän kehittyminen on yhtä todennäköistä ajoittaisessa eteisvärinässä kuin jatkuvassakin. Tärkeää on saada eteisvärinä kiinni.

Akuutti flimmeri pyritään kääntämään lääkkein ja/tai sähköllä normaalirytmiin, mikäli perusrytmin säilyminen jatkossa vaikuttaa todennäköiseltä. Toistuvissa käännöissä ei ole mieltä – ne eivät vaikuta potilaan ennusteeseen. Tällöin tyydytään jarruttamaan rytmiä lääkkein ja käynnistetään veren hyytymistä vähentävä hoito (kansanomaisesti verenohennus). Hankalaoireisissa tapauksissa voidaan yrittää ratojen polttoa.

Marevan on hankalana menettämässä osuuttaan, mutta sitä on käytettävä tekoläppien tai hiippaläpän ahtaumien tapauksissa. Ns. suorat antikoagulantit ovat Marevania kalliimpia, joskin niihinkin on mahdollista saada lääkärin lausunnolla peruskorvattavuus, jolloin ne jouduttavat lääkekaton saavuttamista. Niiden tapauksessa ei tarvita verikoeseurantaa eikä ruokajärjestelyjä. Marevan edellyttää tasaista kasvisten käyttöä, sillä ne sisältävät sen vastamyrkkyä K-vitamiinia. Kummankaan lääkeryhmän kanssa ei saa käyttää hyytymiseen vaikuttavia tulehduskipulääkkeitä (esim. Burana). Parasetamoli (esim. Panadol) on tällöin ­peruskipulääke.

Eteisvärinän kanssa pärjää erinomaisesti. Alussa saattaa olla tottumista epäsäännöllisen, nopeutumaan taipuvaisen rytmin kanssa. Tällöin auttavat jarrulääkkeet. Vuosien myötä sydän sopeutuu tilanteeseen, kuten sinäkin. Keskeistä on antikoagulanttihoito, joka vähentää merkittävästi aivoinfarktin vaaraa. Hyvin hoidettuna ennuste on hyvä, joskin se riippuu mahdollisesta taustalla olevasta sydänsairaudesta. 

Julkaistu: 1.9.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.