Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Miten eroon rauhoittavista?
Julkaistu 22.7.2016
Apu

Kysymys:

Minulla on masennus ja siihen lääkkeet. Tätä kirjoittaessa olen syönyt masennuslääkkeitä kuusi viikkoa. Aiemmin käytin rauhoittavia lääkkeitä, Temesta 1,5 mg puoli tablettia 2 kertaa päivässä. Nyt siitä pitäisi päästä eroon – mutta miten?

Paha olo on kauheaa enkä tiedä, johtuuko tuskainen olo vielä masennuksesta vai rauhoittavan lääkkeen vaikutuksen loppumisesta, ennen kuin voi ottaa uuden. Minulla on myös eteisvärinä ja siihen beetasalpaaja- ja Marevan-­lääkitys. 

Miten pääsen eroon rauhoittavista lääkkeistä?

Vastaus:

Erinomaista, että pääsen kertaamaan tärkeää asiaa. Nykyään puhutaan paljon bentsodiatsepiineista (bentsot) luopumisen tärkeydestä. Kansanterveyden ja lääketieteen näkökulmista kokonaisuus pitää kutinsa, mutta yksittäisen potilaan tilanne pitää aina arvioida erikseen.

Kuten olet huomannut, bentsot poistavat ahdistusta. Kun niiden vaikutus hiipuu, elimistö alkaa vaatia seuraavaa annosta. Juuri tämän vuoksi niihin tahtoo jäädä helposti koukkuun. Tähän perustuu myös niistä luopumisen vaikeus unilääkekäytössä.  

Bentsot aiheuttavat amnesiaa, eli yöllä niiden vaikutuksen alaisena ei välttämättä muista myöhemmin, mitä on touhunnut. Ne voivat heikentää lihasvoimaa ja altistaa kaatumiselle. Nämä ominaisuudet eivät ole ikäihmisen ystäviä. Bentsot voivat vaikuttaa jossain määrin heikentävästi kognitioon eli korkeampiin älyllisiin toimintoihin. Pitkävaikutteiset bentsot kumuloituvat elimistössä, ja myös lyhytvaikutteiset yöllä otettuna heikentävät aamulla autonajokykyä. Ne eivät tuo normaalia unta. Varsinaisia unilääkkeitä ei ole olemassakaan!

Bentsot kytkevät pois päältä signaaliahdistusta eli tunnetta siitä, mikä on oikein ja väärin. Voi arvata mitä seuraa, jos väkivaltaan taipuvainen päihderiippuvainen kumoaa liuottimien kanssa kadulta ostamiaan bentsoja kourallisen naamaansa. Muodostuu kovin tärkeäksi saada bentsoreseptit minimiin, jotta niiden valuminen katukauppaan vähenisi. Suunta on nyt oikea.

Sitten on se toinen puoli: bentsojen oikea käyttö. On psykiatrisia tilanteita, joissa hallitun bentsojen käytön avulla ihminen säilyttää toimintakykynsä. Valtavissa ahdistusreaktioissa on joskus käytettävä muutamia päiviä bentsoja, jotta vuorokausirytmi voitaisiin jotenkin palauttaa. Tämä aika on korkeintaan kaksi viikkoa. Kun lääkkeen aloittaa, on samalla tehtävä suunnitelma siitä luopumiseksi.

Bentsoja tarvitaan epilepsian ja joskus alkoholistin vierotusoireiden hoidossa osastoilla. Mikäli todellisesta riippuvuudesta haluaa eroon, annosta pitää vähentää oman lääkärin valvonnassa erittäin hitaasti, vaikka puoli tablettia kuukaudessa. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.