Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mitä tapahtuu kilpirauhasen poiston jälkeen?

KuvatFotolia
Julkaistu: 19.5.2019

Kysymys:

Minulta on poistettu molemmat kilpirauhaset, toinen vuonna 1996 ja toinen talvella 2018, kun kyhmy todettiin struumaksi. Lisäkilpirauhaset kyllä jäivät.

Nyt olin verikokeissa ja sain tulokset: P-T4V 15.6 pmol/l, viitearvot 11.0–22.0. P-TSH 3.35 mU/l, viitearvot 0.30–4.20. Aiemmat tulokset: 7.6.2018 fP-Ca 2.27mmol/l, viitearvo 2.15–2.51

Menen toki lääkärille, mutta haluaisin teiltäkin kysyä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kilpirauhanen muistuttaa perhosta: lohkot ovat siipiä ja välissä on ruumis. Lohkojen pituus on noin 4 cm ja leveys ja paksuus 2–2,5 cm. Paino vaihtelee 15–30 g. Kilpirauhanen sijaitsee kaulalla aataminomenan alapuolella henkiputken etupuolella.

Kerrot, että Sinulta on poistettu molemmat kilpirauhaslohkot. Tämä merkitsee sitä, että käytössäsi täytyy olla kilpirauhashormoni. Jos niin ei ole, toimivaa kilpirauhasta on kuitenkin jätetty. Kalsiumarvoa lienee tarkkailtu sen vuoksi, ovatko lisäkilpirauhaset säilyneet leikkauksessa, mikä toki tarkistetaan pian leikkauksen jälkeen.

Oli miten oli, kilpirauhashormonia täytyy olla joko omasta takaa tai sitten purkista. Laboratoriovastauksesi osoittavat, että tyroksiinin riittävyyttä mittaavat testit ovat viitealueella, joten tilanteesi on kohdallaan.

Kilpirauhaskokeiden tulkitsemisessa tarvitaan tietoa ja kokemusta. Jos rauhanen ei tuota tyroksiinia riittävästi (hypotyreoosi), aivolisäkkeestä erittyvä piiskahormoni tyreotropiini (TSH) nousee. Noin viidessä prosentissa hypotyreooseista vika onkin aivolisäkkeen tasolla, jolloin TSH ei nousekaan.

Jos tyroksiinia on runsaasti, TSH taas on hyvin matala (piiskaa ei tarvita). Yleisimmässä autoimmuunipohjaisessa hypotyreoosissa verestä on useimmiten mitattavissa kilpirauhasvasta-aineita. Yleisin liikatoiminnan (hypertyreoosi) aiheuttaja on Basedowin tauti, jolloin verestä etsitään TSH-vasta-aineita, jotka kiinnittyvät kilpirauhasessa TSH-reseptoreihin ja kiihdyttävät kilpirauhasen toimintaa.

Mikäli kilpirauhaskokeet osoittautuvat ristiriitaisiksi, pitää ottaa huomioon tutkimusmenetelmää mahdollisesti häiritsevät tekijät, jolloin tarvitaan erikoistestejä. Tuloksiin voivat vaikuttaa muut lääkkeet ja se, nautitaanko mahdollinen tyroksiinitabletti varmasti aamulla tyhjään vatsaan puoli tuntia ennen aamiaista.

Raskaus ja sen jälkeinen aika vaatii ekstratietämystä. TSH:n tulee olla mielellään alle 2,5 raskauteen lähdettäessä (jos se sattuu olemaan tiedossa). Joskus joudutaan käyttämään tyroksiinia läpi odotusajan, ja tehdään diagnostiikka synnytyksen jälkeen. Kilpirauhasia ei testata rutiinisti oireettomilta nuorilta, sillä toimintahäiriöt ovat silloin harvinaisia.

Tapaan usein potilaita, joille on vuosia sitten aloitettu tyrok­siinihoito tieteellisesti väärin perustein. Silloin on tarpeen kaivaa esiin laboratoriotulokset ennen lääkitykseen tarttumista.

Yksinkertaista, eikö totta. On siis aiheellista kysyä lääkäriltä ja vielä sellaiselta, joka on asiasta perillä. Heitä kyllä on yleislääkäreissäkin. Punaisen valon tulee syttyä, jos kilpirauhasen kanssa häärii kovin näyttävästi tyystin toisen alan erikoislääkäri.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.