Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mitä aiheutuu, jos ei ota verenpainelääkettä?

Julkaistu: 20.10.2015

Kysymys:

Onko totta, että verenpainelääkitys voi sokeuttaa, jos sitä ei esimerkiksi ota ajallaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Ei ole, ellei se johda koholla olevaan paineeseen. Hoitamaton verenpainetauti voi vaurioittaa silmänpohjia. 

Korkea paine kaventaa verkkokalvon valtimoita supistumisen ja valtimokovettuman mekanismein. Valtimon ja laskimon risteyskohdat korostuvat ja voivat tukkia laskimon. Verkkokalvolle voi syntyä verenvuotoa, rasvakertymiä, pikkukuolioita ja turvotusta. Verkkokalvon verisuonten tila kuvaa hyvin samankokoisia suonia muuallakin elimistössä. 

Olen huolissani verenpaineen hoidon nykytasosta maassamme. Liian herkästi emme lääkäreinä lotkauta korviamme, jos paine on koholla vastaanotolla vaikka ajokorttitodistusta haettaessa.

Ajattelemme, että potilas vain jännittää, missä on usein perääkin. Tämän vuoksi emme kovin usein tartu koko verenpainemittariin, vaan toivomme, että mittaukset tehdään itse kotona tai muun henkilökunnan toimesta.

Tällä viikolla kävi 75-vuotias mies hakemassa ajokorttitodistusta. Muuten hän ei lääkäriin eksy. Jo viisi vuotta aiemmin kiinnitin huomiota tavattomaan jännitykseen ja koholla olevaan paineeseen. Potilas vakuutti paineen olevan jännitysperäistä.

Nytkin tilanne oli sama. Tällä kertaa järjestin verenpaineen vuorokausimittauksen. Se osoitti, että paine oli tavattoman korkea ympäri kellon. Nyt oli viimeinen hetki aloittaa tehokas hoito.

Tarinan opetus: lääkärinkin on syytä mitata painetta. Jos lukemat ovat korkeita, pitää tilanne kartoittaa eikä tyytyä pelkkään jännitysteoriaan. Lisäksi painelukemia pyöristellään liian herkästi alaspäin, mihin syyllistyvät niin lääkärit kuin potilaatkin kotimittauksissa.

On aika tarttua itseä niskasta, uskoa mittaria ja olla tarkempi verenpaineen selvittelyssä ja itse taudin hoidossa. Muuten voi vaikka sisuskumi päästä puhjeta – potilaalla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.