Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mistä apu puutuvaan käteen?

Kysy Kiminkiseltä: Mistä apu puutuvaan käteen?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Vasen käsi puutuu joskus. Se jää joskus nukkuessa pahasti alleni.

Olen syönyt vahvoja särkylääkkeitä, ja puutumista on ollut siitä asti etenkin öisin. Hieronta pahentaa tilannetta. Verenpainelääkkeet ovat olleet käytössä 10 vuotta: Seloken, Hydex, Enalapril.

Kolesteroli on koholla, mutta en ole ottanut määrättyjä lääkkeitä. Yritän ravinnolla, ja kokeissa näkyikin parannusta.

Auttaisiko puutumiseen kortisoni pistoksena? Astmaan käytän kortisonia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Puutuminen on parempi kuin puuttuminen. Tuttuahan se on – herää yöllä siihen, että on nukkunut kätensä päällä. Raaja on kuin halvaantunut ja tunnoton.

Kun sen saa vedetyksi alta pois, tunto palaa pistelyn kera pätkittäin ja liike elpyy. Seuraa helpotuksen huokaus.

Kun raajassa pätkii tunto ja lihasten toiminta, on vika piuhoissa: hermoissa, jotka kuljettavat impulssein viestiä. Hermoihin voi kohdistua kuvatulla tavalla paine tai ne voivat jäädä pinteeseen jossakin kohtaa matkallaan selkäytimestä sormen tai varpaan päähän.

Kyseeseen voi tulla rangassa muun muassa välilevytyrä, kuluman aiheuttama ahtauma ja murtuman tai kasvaimen painevaikutus.

Selkäytimen jälkeisellä matkalla hermoa voi painaa kireä jänne tai ahtautunut hermokanava kyynärpään, ranteen ja nilkan alueella.

Pohjehermo voi litistyä konttaamisesta ja kyykkimisestä mansikkamaalla tai värttinähermo olkavarren korkeudella nukuttaessa pää puuduksissa sen päällä.

Hermot saattavat hermostua myös päihteisiin, myrkkyihin, lääkkeisiin tai joidenkin sairauksien kuten sokeritaudin ja munuaisten vajaatoiminnan aineenvaihduntatuotteiden kertymiin, jolloin seurauksena voi olla monihermosairaus (polyneuropatia).

Olet havainnut puutumisen yhdistyvän vahvojen särkylääkkeiden käyttöön. On mahdollista, että niiden aiheuttamassa pökkyrässä nukut tavanomaista sikeämmin, jolloin käsi jää helpommin alle.

Tällaista vartalon alle jumittuneen käden puutumista ei tarvitse sen enempää tutkia, koska syy on ilmeinen.

Muissa tapauksissa on mahdollista selvittää sähköhermotutkimuksella (ENMG), kohdistuuko käteen vieviin hermoihin niin suurta painetta, että se näkyisi tutkimuksessa.

Jos ei näy, kyse on harmittomammasta ja tilapäisemmästä puutumisesta kuten tuosta käden jäämisestä vartalon alle tai vaikkapa kireistä hartian alueen lihaksista.

Kortisonipistosta käytetään rannekanavassa nalkkiin jääneen keskihermon tapauksessa. Jos tilanne on hankala eikä pistos auta, vapautetaan hermo pikkuleikkauksella.

Kolesterolilääkityksen tarpeellisuudesta Sinun tulee neuvotella oman lääkärisi kanssa.

Julkaistu: 20.6.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.