Apu

Enterorokko: Milloin voin alkaa harrastaa liikuntaa sairauden jälkeen? – Apu-klinikka

KuvatFotolia
Julkaistu 8.11.2018

Kysymys:

Olen kohta 69-vuotias ja sairastanut enterorokkoa. Huono, sairas ja voimaton olo, lievä kuume, valtavan kipeä kurkku, rakot käsissä, kasvoissa, suussa, nielussa ja ilmeisesti nenässä, koska verta tuli aivan vähän väliä.

Vointi on kohentunut, mutta rasituksessa nousee yhä rakkoja sormiin ja nenästä alkaa tihkua verta. Tartunnasta on kulunut nyt jo kaksi kuukautta, enkä uskalla lähteä kunnon lenkille enkä uimaan, kun virus vielä selvästi jyllää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lainaan yleisessä jaossa olevaa tietoa. ”Etenkin loppukesällä ja syksyllä ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla, kuten pakaroissa.

Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsella voi esiintyä myös nielukipua ja vatsavaivoja. Kyseessä on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, enterorokko, jota kutsutaan myös ”käsi-suu-jalkataudiksi”. Tauti on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheessä myös aikuisiin”.

Enterorokon aiheuttajat

Enteroviruksia tunnetaan rapiat 60, joten tautikirjo saattaa ääritapauksissa yltää vakavampiin muotoihin ja löytää satunnaisesti uhrikseen varttuneenkin kansalaisen.

Jopa lopulta itsestään paranevaa aivokalvontulehdusta tavataan. Harvinaisimmat virustyypit voivat aiheuttaa vaikeitakin keskushermostoinfektioita ja hengitystietulehduksia.

Useimmiten enterorokko osoittautuu lieväksi taudiksi, joka kestää alle viikon ja paranee itsestään jälkitauteja aiheuttamatta. Aivan ilmeisesti muodostat tyypillisen sääntöä vahvistavan poikkeuksen. Ei todellakaan ole tavallista potea oireita kahta kuukautta.

Jos enterorokon oireet pitkittyvät

Pitkittyneen oireilusi vuoksi ei ole ollenkaan sopimatonta poiketa lääkärissä. Pitää selvittää, ettei taustalla piile muuta. Kevyt kenttäanalyysi verestäsi on paikallaan sekä lääkärin tekemät aistinvaraiset havainnot ulkoisesta olemuksestasi.

Haulikolla ei pidä lähteä ampumaan ja kaikkia kokeita määrittämään. Siinä tapauksessa Sinulta loppuisi veri, ja saattaisi ilmetä sellaisia Gaussin käyrän ohittavia tuloksia, joiden selvittäminen voisi koitua kohtalokkaaksi.

Pari valistunutta analyysiä riittää. Joka turhaan laboratorioon tarttuu, se myös siihen hukkuu.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.