Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi suoli ei toimi?

KuvatFotolia
Julkaistu: 23.12.2018

Kysymys:

Minulla on ajoittain ummetusta. Suoli menee kokonaan tukkoon, ja herään yöllä, kun sydän hakkaa kovaa. En voi syödä hedelmien kuoria enkä siemeniä. Joskus on niin paha olo, että tulee oksennus. Lääkäri sanoi, että minulla on ­ärtyvä suolisto.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruoansulatuskanava on yksinkertaisimmillaan vain putki ihmiskehon läpi. On se toki suoraa merkittävästi mutkikkaampi ja toisilla vähän pidempi. Sen sisäpinta muodostaa ihon tavoin rajapinnan ulkomaailman ja elimistön välille. Niinpä sillä on tehtäviä runsaasti kuin EU:n rajalla. Se rahtaa nesteitä ja ravintoa ja huolehtii puolustuksesta elämälle vierasta ja vaarallista vastaan. Osallistuupa se soveltuvin osin aineenvaihdunnan säätelyynkin. Kyseessä ei siten ole mikään hukkaputki.

Emme ymmärrä kaikkea – tokkopa koskaan sellaista ihmettä tapahtuukaan. Suoliston toiminnassa on paljon sellaista, mitä emme kykene varsinkaan yksilötasolla selittämään.

Sen nyt jokainen ymmärtää, että jos putken yläpäähän tungetaan jotakin sellaista, minkä voisi olettaa kulkevan sen läpi, on säällisen ajan kuluttua tuotosta odotettavissa toisesta päästä. Jos putki on tukossa ja sitä täytetään, alkaa ennen ­pitkää takaisinvirtaus (oksennus), joka ihmisen tapauksessa alkaa tuoksahtaa ulostukselta, mikäli este on suolen tasolla. Koska ruokaputkemme ei ole terästä, tukostilanteessa se laajenee, mikä aiheuttaa ­koviakin tuskia.

Venyvä putki saattaa puhjeta heikosta kohdasta, jolloin alkaa tuntua samalta kuin jos siihen tökättäisiin puukolla reikä. Paksusuolessa käytännössä meillä kaikilla iän mittaan todettavat divertikkelit ovat suolen pussukoita, jotka syntyvät paineiseen paksu­suoleen siihen kohtaan, missä verisuonet läpäisevät suolen (heikoin kohta).

Ruokailuputkemme toiminta on järjestetty sillä tavoin, ­että kun jotakin tungetaan ­nenän alapuolella sijaitsevasta montusta sisään, alkaa pakoputki supistella. Yön aikana suoli lykkää jätteeksi tarkoitetun ruoan tähteen hiljaa ja hivuttamalla peräsuoleen, mistä ihmisen itsensä tehtävä on ­ulkoistaa se aamulla. Käytännössä tämä tapahtuu kahvin jälkeen peräsuolen alkaessa supistella. Loppusijoitus toteutetaan aamu­istunnolla. Vessassa ei pidä istua liian kauan, ettei peräpukamia pullahtele.

Ihmisen on toteltava geeniperimäänsä ja fysiologiaansa. Sääntö pitää paikkansa myös ruokailuputken tapauksessa. Se edellyttää sisäisen kellon tahtiin mukautumista, luontaista liikkumista, riittävää nesteytystä ja terveyttä sekä suolen toimintaa edistävää ­ravintoa ja virkistävän yöunen. Siitä tykkää keho ja mieli – ­mukaan luettuna suoli.

Henkilökohtaisesti sopiva ­ravitsemus saavutetaan kokeilujen kautta. Todennumme ­erilaisiksi: joku on huonopäinen – joku taas huonomahainen. Psyykemme vaikuttaa melkoisesti tapaamme rea­goida.

Vatsavaivojen tapauksessa kevyellä kenttätutkimuksella ja harkituilla testauksilla suljetaan pois sairaudet/imeytymishäiriöt/allergiat. Tsuumataan muun muassa laktoosigeeni, keliakiavasta-aineet ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Tarpeenvaraisesti työnnetään ­putkeen, molemmista päistään jos niikseen on, taipuisa esiputsattu tähystin, jota ohjailee harjaantunut lääkäri. Todelliset ruoka-aineallergiat ovat­ ­aikuisilla harvinaisia. Kyllä niitäkin esiintyy, mutta niiden selville saaminen tuottaa usein tuskaa eliminaatiodieetteineen päivineen.

Marjan ikää en tiedä. Rohkenen olettaa, että perusselvitykset on riittävässä laajuudessaan suoritettu. Ärtyvälle ­suolelle on tyypillistä vatsa­kipu, joka lientyy ulostamisen jälkeen. Suolen toiminta ­vaihtelee löysähköstä ummetukseen. Yli puolella länsimaiden väestöstä esiintyy ajoittain toiminnallisia vatsavaivoja, ­enkä väitä, etteivätkö ne saattaisi olla ajoittain kiusallisia.

Syitä suolen ryppyilyyn arvellaan olevan lukuisia, eikä niillä spekuloiminen ole tässä hedelmällistä. Pääasia on se, ­että tietää itse mahdollisten ­tutkimusten jälkeen, mistä ­kiikastaa. Pitää pyrkiä kohti ­terveyttä ja luonnollista elämisen tapaa. On tunnistettava, ­että oma henkilökohtainen ­ravitsemus ei yleensä ole sairaus, mikä edellyttäisi mahdottomien välttämislistojen laatimista pitopalveluille satunnaisten juhlien yhteydessä. Välillä on lupa myös pieraista. Salaa pieraisemisen taito on merkittävästi parempi koulukypsyyden mittari kuin yhdellä jalalla ­hyppiminen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.