Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi saunassa tekee mieli raapia?

Kysy Kiminkiseltä: Miksi saunassa tekee mieli raapia?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Miksi mies raapii saunan löylyissä itseään, kysyy 68-vuotias. Jäljet ovat aika pahat naarmut.

Selänpesijä

Näytä vastaus

Vastaus:

Heinäkuun helteinen päivä tiivistyy kydön suoilman hautovaan paahteeseen. Ojanpenkoissa kypsyvät mehukkaat mesimarjat. Hiiren poikaset vinkuvat pesässään heinäseipään alla, kun kärryn kumipyörä käy liki ja isken hangon seipääseen ylätappia myöten. Paarmat syövät hevosen mahanalusta, jolloin isä hieroo pikiöljyä paikkoihin, joita hännänhuiske ei tavoita.

Ladon katonrajassa on kuumaa ja pölyistä, kun suuri heinätukko lentää kohti ja peittää pienen polkijan. Kuivat heinänkorret tökkivät auringon polttamia ruskettuneita käsivarsia. Katon lävistävät terävät naulankärjet raapivat ikäviä naarmuja, jotka kirvelevät, kun kärryn lavojen kumistessa tyhjyyttään isä heittää kasan päälle kourallisen heinäsuolaa. Se ropisee kuin sade – miljoonasadetta ei heinämies toivo.

Päivä on jo pitkällä, kun hevonen vetää hiljalleen kärryjä kotimäelle. Istun pienen heinätukon päällä, joka ei liikoja vaimenna kytötiehen veden syövyttämien monttujen aiheuttamia töyssyjä. Vielä on karja haettava laitumelta ja lypsettävä.

Savun tuoksu täyttää tienoon saunan lämmetessä hiljalleen. Tuoreet koivunvitsat hautuvat lämpimässä vedessä kiivetessäni illalla päivän päätteeksi lauteille. Naama on kuin nokenaan pölystä. Sieraimien paikalla loistavat vain mustat aukot. Ihoa kirvelee ja kutiaa. Heitän kiukaalle keveät vedet, ja tovin kuluttua löyly kirpaisee arkaa ihoa.

Armahdan itseäni ja tartun lämmintä kosteutta valuvaan vastaan, jolla hieron auringon, paarmojen ja lukuisten naarmujen polttamaa ihoa. Tunne on taivaallinen.

Kuvaus unohtumattomasta lapsuuteni elämänmenosta selittää monen maalaispojan tuntemaa kutinaa saunassa. Iho muistaa paremmin kuin ihminen itse. En osaa arvioida, kuinka paljon sillä on osuutta Matti Hannukselan kuvaamaan keskiselän kutinaan, joka on oireena melko yleinen. Se paikantuu lapojen väliin. Kutinaa, pistelyä, polttelua ja kosketusherkkyyttä tuntuu iltapainotteisesti. Puolison hellää napakampi kynsiminen aiheuttaa orgasmia hipovan hyvänolon tunteen. Toistuva raapiminen tummentaa ja paksuntaa ihoa. Tähän kutinaan eivät auta pillerilääkkeet eivätkä voiteet tai loitsut. Muutamassa vuodessa vaiva yleensä rauhoittuu.

Varsinainen laajempi kutina jaetaan ihoperäiseen, yleissairauksiin liittyvään, lääkityksen provosoimaan ja psykogeeniseen. Kutinaa aiheuttava ihon kuivuminen on yleistä iän myötä erityisesti talvipakkasilla. Saunominen ei ihoa kuivata, vaan peseytymiseen käytettävät täystuhoon rinnastettavat pesuaineet. Päivittäisen rapsakan löylyttämisen on olevan todettu kuivalle iholle jopa eduksi, kunhan ihoa ei pesulla kuivateta. Kevyt öljyäminen saunomisen jälkeen suihkussa on hyväksi.

Tapauksessanne kyse ei ilmiselvästi ole ihon sairaudesta, kuten atooppisesta ihosta, vyöruusuun tai kosketusihottumaan liittyvästä tilasta. Taustalla tuskin lienee munuaisten vajaatoiminta, maksan piiputtaminen tai syöpäsairauden kylkiäinen, puhumattakaan sokeritaudista, kilpirauhas- tai sidekudossairaudesta tai HIV-infektiosta. Varmaan syynä ei ole mikään lääkeaine tai psyykkinen sairaus. Näin mielettömiin sfääreihin voi singahtaa, kun alkaa asiaa pohtia siltä kannalta kuin kunnon lääkärin tulisi.

Rentoutukaa ja olkaa ihan rauhallisella mielellä. Älkää sännätkö lääkärikirjojen pariin ja omaisuuttanne myymään. Kyse on varmasti erittäin yksinkertaisesta sattumuksesta, josta ei kannata alkaa sairautta vääntää. Sinänsä voisi hyvin kuvitella hikinorojen virtaamisen selkänahkaa pitkin löylyssä provosoivan kutinan tunnetta iholla, mutta siitä minulla on vain omakohtaista kokemusta. Viimeksi tänään saunassa pyysin puolisoa raapimaan pitkin napakoin vedoin selkää – ja kyllä teki kutaa!

Julkaistu: 1.4.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.