Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi ryyppyillan jälkeen grilliruoka himottaa?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Ryyppyillan jälkeen maistuu grilliruoka, mutta miksi muutamankin kaljan tai ­paukun jälkeen tulee aivan käsittämätön himo syödä? Aivan sama mitä syö, pakko vain ahmia. Toisaalta kunnon syöminen ennen nukkumaanmenoa estää tai ainakin lieventää krapulaa. Näkyy kylläkin vyötäröllä, mutta parempi niin kuin paljon puhuttu krapularyyppy, joka on höpöä.

Pete

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin on, en voisi olla enempää samaa mieltä! Entiset metsurit ja isäntämiehet Pylkönmäellä eivät tulleet krapulassa itkemään pameja vaan kärsivät itkut pitkästä tai vielä pidemmästä ilostaan ihan omissa nahoissaan. Katkaisuhoidoista ei ollut tietoakaan. Varmaan olisi moisia pyytävälle heitelty selkäkeikkanauruja. 

No nyt se sortuu taas siihen, miten oli ennen. No niin se oli, minkäs teet. Mutta eivätköhän hiukopalat liity ihan normaaliin fysiologiaan. Jos vetää tolkuttomasti nesteitä, ilmoittaa elimistö, että hei, missäs suola viipyy. Alkoholilla on nestettä (siis myös natriumia) poistava vaikutus (diureetti). Lisäksi on mahdollista, että sillä on itsenäinen ruokahalua lisäävä vaikutus aivokeskusten kautta. 

Jos ihminen juo litratolkulla vaikka pelkkää vettä, veri laimenee – sen natriumpitoisuus pienenee, jolloin osmoottinen paine vetää nesteitä sieltä pois. Aivot alkavat turvota, jolloin pipo alkaa heilua ja tajunta karata hallitsijansa käsistä. Siitä ei hyvä seuraa. 

Onneksi meillä pelaa vielä termostaatti, joka kantaa meistä huolta. Alkoholin kanssa nautittu ruoka hidastaa eta­nolin imeytymistä ja tasoittaa känniä. Eikös sitä ennen muinoin pitänyt ravintelissa tilata ensin safkaa, jotta sai terävämpää? Viisautta se oli sekin. 

Julkaistu: 13.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.