Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi nilkkani turpoavat lämpimällä säällä?

KuvatiStock
Julkaistu: 24.11.2018

Kysymys:

Olen 54-vuotias nainen, ja nilkkani ovat alkaneet turvota, varsinkin lämpimällä säällä. Suvussani on sydän- ja verisuonitaudin rasite. Isäni kuoli 48-vuotiaana infarktin seurauksena. Itse sain verenpainelääkityksen vuonna 2006: Enalapril ja Bisoprolol, ­molempia 5 mg. Mitä mieltä olet lääkityksestä ja nilkkojen turpoamisesta? Liikuntaa pitää ainakin lisätä, sen tiedän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvänen aika, miten hyvän kysymyksen esitit! Aiheesi koskee suoranaisia ihmismassoja etenkin poikkeuksellisen hellekesän jälkimainingeissa.

Symmetrinen nilkkaturvotus ainoana oireena ei ole sydänvian merkki! Mikäli kyseessä on toispuolinen nilkkaturvotus, mihin liittyy kipu ja punoituskin, kyseessä voi olla niveltulehdus, minkä taustalta paljastuu yleisimmin nivelen rasituksesta johtuva liikakuumeneminen, kihti, joskus nivelreuma tai muu artriitti (reaktiivinen sellainen, syksyinen Pogostan tauti tai sarkoidoosi).

Lämpö turvottaa ja kylmä kangistaa. Molemmat vetävät miehen kiveksiä kohti kehon lämpöä, mikä tulee todeksi suomalaisessa saunassa ja avannossa. Lämpö laajentaa jossain määrin myös valtimoita, mikä ilmenee siten, että maltillinen saunominen ei ole ollenkaan haitallista sepelvaltimotaudissa. Saunan vaarat liittyvät yltiöpäiseen löylyyn, alkoholiin, kuumaan kiukaaseen ja suin päin pää edellä jäiseen veteen tai hankeen hyppäämiseen.

Koska lämpö laajentaa verisuonia, myös etenkin pulskien emäntien nilkat ja koko sääretkin saattavat merkittävästi turvota kesähelteellä. Myönnettäköön, ettei näky estetiikkaa hivele, mutta sen hoitaminen nesteenpoistolääkkeillä (oikeasti natriumin poisto ja diureetti) on järjetöntä. Ellei muuta syytä ilmaannu, hoito perustuu laihtumiseen, liikkumiseen ja tarvittaessa tukisukkiin, jotka muodostavat myös laskimovajaatoiminnan hoidon perustan.

Hyvin yleinen turvotuksen syy on kalsiumkanavan salpaajalääke, etenkin amlodipiini, jonka vaikutuksiin oire kuuluu. Melko usein se on pakko vaihtaa. Sinulla on käytössä ACE:n estäjä enalapriili ja beetasalpaaja bisoprololi. Ne eivät pääsääntöisesti turvota. ACE:n estäjät kuuluvat ensisijaisiin verenpaineen hoidossa. Beetasalpaajia ei käytetä enää verenpainetaudin hoidossa kuin erityis- ja pakottavissa tapauksissa lääkeyhdistelmissä, sillä niillä ei ole ennustevaikuttavuutta. Kysy lääkäriltäsi, onko beetasalpaajaasi jokin peruste.

Jalkojen turpoaminen on vasta pitkälle edenneen sydämen vajaatoiminnan oire, joten tilan ainoana merkkinä se ei tule kyseeseen. Silloin täytyy ihmistä jo ahdistaa, väsyttää ja monin tavoin heikottaa.

Koska lähisuvussasi on valtimonkovettumatautia, Sinun tulee kiinnittää huomiota elämisen tapoihisi, hoitaa verenpaineesi tavoitteeseen (kotimittausten keskiarvo alle 135/85 mmHg) ja olla tietoinen veren rasva-arvoistasi ramppivaloissa pienet pahanlaatuisen kolesterolin hiukkaset, joiden pitoisuus tulee saattaa minimiin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.