Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi korvissa naksuu?

Kysymys:

Kun hypin esimerkiksi hyppynarulla, vasemmassa korvassani naksuu, ihan kuin joku olisi irti. Vaiva on alkanut äskettäin, eikä toisessa korvassa ole samanlaista vaivaa. Olen nuorempana puhdistanut korvaa vanutupolla, ja kerran se taisi mennä liian syvälle. Vesi tuntuu korvassa inhottavalta, ja olen ehkä liian kovasti yrittänyt saada kutinaa loppumaan sormin. Voinko estää naksumisen muutoin kuin olemalla hyppimättä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä maailmaan ääntä mahtuu, sanotaan. Toiset noista äänistä todentuvat kulttuurissamme sosiaalisesti kelpaamattomiksi, toiset kannustettaviksi. Suolikaasun päästön hallitsematon töräys saa tuottajansa hämilleen, ellei ole sisäistänyt sodanjälkeisen kansakoulun perusoppia: salaa pieraisemisen taitoa. Pakkohan sitä on painetta tasata. Muuten sisuskumi turpoaa ja vääntää virneen asentoon, joka voi viestiä helposti väärin ymmärrettävää viestiä. 

Paukkamisen ja napsumisen taustalla voi olla kireän jänteen ponnahtaminen luukyhmyn yli, kuluneen luunpään jauhautuminen nivelkuopan epätasaisuudessa voiteen puutteessa, pinteeseen jääneen jänteen vapautuminen niveltä oikaistaessa, paineen vaihtelu nenässä tai korvassa kalvojen rajaamien tilojen välillä tai tulehdusnesteen narina jännetupessa. Vielä rikkaampaan desibelien hiljaiseen sointuun on mahdollista tutustua ihmiskorvan jatkeilla kuten stetoskoopilla ja ultraäänellä: mikä valtaisa kakofonia täyttääkään tilan. Laadukkaan auton moottori hyrisee hiljaisesti kuin enkeli, mutta ihmiskoneesta irtoaa monin verroin täyteläisempi sinfonia, jos sitä vain pysähtyy kiireisenä kuuntelemaan. 

Korvassasi ei ole irti sen paremmin tuli kuin pirukaan. Jos sinne työntää kyynärpäätä paksumman, saattaa jo ollakin. Toisaalta jos läjäyttää avokämmenellä täyslaidallisen suoraan korvalliselle, saattaa paineaalto rikkoa tärykalvon. Korvaa ei pitäisi kaivella sen paremmin kuin kuvettakaan. 

Korvasi naksuu hyppiessä sen vuoksi, että ilmanpaine vaihtelee välikorvan ontelossa. Välikorva rajautuu toisesta päästään tärykalvoon ja toiselta puolelta se on yhteydessä takanieluun kapean korvatorven kautta. Torvi voi ahtautua tulehduksen tai allergian vuoksi, ja joskus sen kapasiteetti joutuu äärimmilleen paineaallokossa, joka syntyy lentokoneen laskeutuessa (jos on kyydissä). Tuskinpa kukaan niin rajusti trampoliinilla pomppii, että kuuloluut täryontelossa ripaskaa tanssisivat. 

Kyllä se naksunta aikanaan päättyy siinä missä nikotuskin. Allergiaa voi hoitaa lääkkeillä, tulehdus loppuu aikanaan, ilmaa voi puhallella korvaan nenän siivet kiinni puristamalla ja suu kiinni ulospäin hönkimällä tai revitellä korvatorvea haukottelemalla, kunhan eivät leukaperät loksahda paikoiltaan. 

Julkaistu: 7.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.